Профспілки активізувалися й вимагають від влади долати наслідки фінансової кризи — не за рахунок трудящих. Наголошують, що так звана соціальна політика, коли враховуються лише інтереси великого капіталу, призводить до масового звільнення працівників, а подекуди й до зволікання з видачею зарплати. За неофіційними даними профспілок, в Україні вже зареєстровано майже півтора мільйона безробітних, двадцять п’ять тисяч працівників відправили у неоплачувані відпустки, а сто тисяч працюють неповний робочий день.

— У нас виходить такий собі латиноамериканський варіант: невеличка купка надзвичайно багатих, усі інші — бідні, тому постає запитання, чи знайдемо ми механізми, щоб змусити олігархів потрусити своїми кишенями, витягнути гроші з офшорів і не відправляти людей у безоплатні відпустки, — сказав не прес-конференції голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

Представники профспілок зізналися: їх відверто обурюють односторонні дії влади у виробленні пропозицій з подолання фінансової кризи. За їхніми словами, чиновники більше переймаються порятунком фінансового сектору та банківської системи, ніж інтересами найманих працівників.

— Ми запропонували поки що мирний характер проведення взаємних перемовин із владою, а саме — відновлення соціального діалогу, — зазначив заступник голови ФПУ Григорій Осовий.

За його словами, профспілки звернулися до Президента з вимогою вже найближчим часом скликати засідання національної тристоронньої соціально-економічної ради для обговорення ситуації та вироблення узгоджених дій для мінімізації наслідків фінансової кризи.

У разі, якщо пропозиціями профспілок нехтуватимуть і далі, вони організують масові протестні акції. Робота з їх підготовки вже розпочалася.