Уряд зможе давати гарантії

Вечірнє засідання 31 жовтня

У п’ятницю Верховна Рада 243 голосами ухвалила Закон «Про першочергові заходи із запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України». «За» проголосували 154 представники БЮТ, фракція «НУ—НС» дала 69 голосів та ще 20 — Блок Литвина. Натомість фракції Партії регіонів та КПУ відмовилися підтримувати цей документ.

Відтак парламентарії перейшли до ухвалення власне антикризового закону. Він, зокрема, передбачає створення в рамках державного бюджету стабілізаційного фонду, куди мають зараховуватися кошти, отримані за рахунок понадпланових надходжень від приватизації та від цільового розміщення державних цінних паперів. Коштами стабфонду розпоряджатиметься Кабінет Міністрів, однак він має узгоджувати свої дії з комітетами Верховної Ради з питань бюджету та з питань фінансів і банківської діяльності. Такий підхід став результатом компромісу між усіма парламентськими силами. Водночас документ передбачає, що кошти стабфонду як кредитні ресурси спрямовуватимуться на погашення чи рефінансування кредитів, одержаних банками і підприємствами в іноземних кредиторів, надання фінансової допомоги банкам, а також на фінансування інфраструктурних та інноваційних проектів загальнодержавного значення, зокрема, на будівництво доріг та житла, на стимулювання внутрішнього споживання традиційно експортних товарів, на які скоротився попит у світі.

Також цим законом передбачається щорічне збільшення на один мільярд гривень коштів Фонду гарантування вкладів населення за рахунок 25 відсотків прибутку Національного банку. При цьому народний депутат Станіслав Аржевітін пропонував, щоб на 2009 рік на ці цілі передбачити чотири мільярди гривень. Однак глава парламенту Арсеній Яценюк зауважив, що для цього потрібно ухвалити закон про державний бюджет та передбачити в ньому виділення цих чотирьох мільярдів, проте виникає питання, де їх взяти. Відтак він закликав народних депутатів виходити із реальних фінансових можливостей держави та не пропонувати популістських рішень. Водночас, щоб відновити довіру вкладників до банків, Верховна Рада підтримала пропозицію про збільшення максимального розміру виплат із Фонду гарантування вкладів з нинішніх 50 тисяч до 150 тисяч гривень. Поряд із цим парламент заборонив на період до 2011 року банкам, котрі не вкладаються в нормативні вимоги Нацбанку стосовно ліквідності, розподіляти прибуток і виплачувати дивіденди.

Після тривалих дискусій Верховна Рада вирішила обмежити право Кабміну надавати у 2008 році державні гарантії за кредитами сумою в 10 мільярдів гривень замість пропонованих 40 мільярдів.

Натомість парламентарії зробили крок назустріч сільгоспвиробникам та скасували для них податок на додану вартість, що не порушує зобов’язань України перед Світовою організацією торгівлі, але дозволяє підтримати аграріїв. Також уряду дано доручення, щоб під час підготовки законопроекту про державний бюджет було передбачено кошти для компенсації за рахунок загального фонду бюджету втрат, що виникли у зв’язку зі змінами механізму обкладення податком на додану вартість операцій з продажу переробним підприємствам молока і м’яса в живій вазі. Окрім того, Верховна Рада відхилила положення законопроекту, яким до 1 січня 2011 року фактично накладалася заборона на збільшення розміру мінімальної заробітної плати до рівня прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Що стосується терміну дії антикризового законодавства, то народні депутати погодилися з пропозицією Олександра Лавриновича, щоб зміни до законів втрачали свою чинність в міру того, як припинятимуться негативні тенденції в економіці. Але загалом антикризовий закон має діяти не довше, ніж до 1 січня 2011 року.

Сергій ЛАВРЕНЮК.

«Щоб політики поставили себе в рівні умови з народом»

Автори законопроекту зі скасування депутатських пільг регіонали Борис Колесніков та Ганна Герман наполягатимуть на голосуванні за нього під час наступного пленарного тижня, повідомила прес-служба Партії регіонів. «Зараз — найвищий час для того, щоб політики поставили себе в рівні умови з народом, — заявляють регіонали. — Ми також будемо вимагати, щоб у кілька разів скоротили видатки, зарплати і премії для всіх представників влади на всіх рівнях», — йдеться у заяві народних депутатів.