Проти відкритого акціонерного товариства «Київреконструкція» порушено справу про банкрутство, заявив нещодавно розпорядник майна ВАТ Василь Кузьменко на прес-конференції.

На його думку, причиною банкрутства підприємства могла стати фінансова криза, через яку в країні заморозилась майже половина новобудов. Компанії-забудовники нині припиняють практично всі великі проекти. Не став винятком і житловий комплекс «Три богатирі», який «Київреконструкція» зводить на Борщагівці.

В. Кузьменко вважає, що є й інші причини, котрі призвели до банкрутства компанії-забудовника. «Можливо, в «Київреконструкції» були фінансові проблеми, про які ми поки що не знаємо, але я сьогодні аналізую всі можливі причини банкрутства. Це зачіпає поки що декілька сотень інвесторів, які не можуть реалізувати свої майнові права на куплені квартири», — заявив розпорядник.

Також він зазначив, що з моменту призначення його судом на посаду розпорядника майна «Київреконструкції» керівництво компанії не має права приймати які-небудь рішення з реорганізації, створення філій, представництв, виплачувати дивіденди, проводити емісію цінних паперів.

У цьому зв’язку В. Кузьменко висловив подив, що після того, як на початку серпня державний виконавець направив керівництву компанії вимогу про накладення заборони на відчуження майна, «Київреконструкція» продала декілька адміністративних будинків у центрі столиці за ціною близько 775 доларів за 1 кв. м. — у 8 разів нижче ринкової вартості. Отже, прямі втрати компанії становили майже 10 мільйонів доларів, наявність яких могла б істотно вплинути на оперативну добудову житлових будинків.

В. Кузьменко звернувся до інвесторів із проханням не панікувати і не згущувати барви довкола банкрутства «Київреконструкції». «Процес банкрутства не означає ліквідацію підприємства, а покликаний допомогти вирішити наявні фінансові труднощі забудовника. Потрібно, щоб усі інвестори пред’явили свої права на куплені квартири, що дасть змогу нам створити єдиний реєстр, і, ґрунтуючись на цих даних, ми зможемо довести проект будівництва житлового комплексу до логічного завершення», — підкреслив він.