Державну політику треба вести так, щоб кожна молода людина зрозуміла: престижно знати українську мову, бо це дасть можливість отримати престижну освіту і роботу.

Про це заявив народний депутат, лідер Народної партії, віце-президент НАНУ, академік Володимир Литвин на зустрічі зі студентами та викладачами Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника в Івано-Франківську. Крім того, на його думку, варто було б ввести для українських політиків три іспити: на знання Конституції, державної мови та історії України. Нині, наголосив лідер однойменного блоку, в Україні існує величезний дефіцит діалогу між владою та суспільством, між різними представниками влади та в самому суспільстві. Відсутність такого діалогу на всіх рівнях заважає, на його думку, досягти компромісу. Сьогодні, сказав В. Литвин, дуже важливо знати, чи адекватно влада реагує на виклики, які постали перед країною в контексті світової фінансової кризи. При цьому треба дивитися в суть проблеми: «Ми зазвичай говоримо про фінансову, продовольчу, енергетичну кризу. Але треба визнати, що в основі всього цього лежить загальноцивілізаційна криза». Заглибившись в українську історію, Володимир Литвин зазначив, що вченим ще належить комплексно осмислити всі наслідки розпаду Радянського Союзу для пострадянських країн. А в період його існування території республік перекроювались безліч разів. Україна повинна бути посередником у конфліктах, що можуть виникати на цьому грунті. Але для цього їй вкрай важливо зцементувати націю, «зшити» українське суспільство, а тому припинити вести дискусії на всілякі територіальні теми і не піддаватися на провокації.

Політик вважає, що в Україні відбувся «трагічний провал лідерства». Далеко не завжди офіційні лідери є виразниками суспільної думки, констатував він. І це та проблема, за яку кожен має відчувати відповідальність. «Я наполягаю на тому, що треба сформувати уряд народної довіри», — наголосив В. Литвин.

Володимир Литвин повідомив, що його фракція запропонувала свій законопроект з мінімізації наслідків міжнародної фінансово-економічної кризи для України. Серед них, по-перше, було: формування стабілізаційного фонду для недопущення масової зупинки підприємств і масового звільнення людей. По-друге, пропонувалося створення фонду гарантування вкладів — для того, щоб ті вкладники, які мають заощадження до 150 тис. грн., були впевнені, що їхні заощадження не пропадуть. По-третє, фракція запропонувала зберегти і на наступний рік пільгове оподаткування АПК. Як відомо, до кінця цього року українські аграрії звільнені від оплати ПДВ, а якщо цю пільгу скасувати, аграрний сектор втратить 7,2 млрд. грн. «Якщо ці гроші вилучити, село «впаде» остаточно. Цього не можна допустити», — впевнений Володимир Литвин.

***

Володимир Литвин також відвідав Закарпатську область. Під час поїздки він зустрівся з мешканцями Перечинського і Великоберезнянського району.

Відповідаючи на запитання щодо проведення дочасних парламентських виборів, В. Литвин зазначив, що Народна партія — проти витрат коштів на перегони, оскільки вони нічого не дають. Але якщо основні політичні сили хочуть виборів, то треба їх проводити, адже іншого виходу немає.

Присутніх також турбувало питання повернення вкладів, бо людям досі ще не виплатили обіцяну тисячу гривень. В. Литвин зазначив: «Оскільки кошти урядом були виділені і закладені в бюджеті, в кожному окремому випадку потрібно розбиратися, куди вони поділися».

Відповідаючи на запитання про зарплати вчителів та медичних працівників, лідер Блоку Литвина пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб законопроект про надання статусу держслужбовців учителям та медичним працівникам став законом: «Адже лікарям та вчителям ми довіряємо найдорожче — здоров’я та власних дітей».

Володимир Литвин заявив, що, за різними оцінками, до 3,5 мільйона українців перебувають на заробітках за кордоном, а за повнішою статистикою — до семи мільйонів. «За офіційними даними, щорічно заробітчани перераховують в Україну 8 мільярдів доларів, що дає можливість вижити їхнім сім’ям, яких держава кинула напризволяще. А якщо брати неофіційну статистику — це 21 мільярд, що є четвертою частиною ВВП нашої країни», — наголосив В. Литвин.

Івано-Франківськ.