Деякі правоохоронці та митники сприяють незаконному ввезенню товарів на територію країни, а судді навмисно затягують розгляд відповідних справ

Боротьбу з контрабандою та протидію корупції обговорювали на вчорашньому засіданні РНБО.

Президент України Віктор Ющенко, як повідомила його прес-служба, критично оцінив здійснені антикорупційні зусилля та застосовані способи боротьби з контрабандою.

Незважаючи на те, що органам Державної митної служби та Служби безпеки вдалося перекрити деякі канали поставки контрабандних товарів, сама система завезення контрабанди в Україну, її протиправного розмитнення та реалізації не зруйнована.

Окремо Віктор Ющенко вказав на протидію контрабанді наркотиків, яка заслуговує на негативні оцінки. За словами Президента, особливу тривогу викликають непоодинокі факти «зрощування» працівників правоохоронних та контролюючих органів з контрабандистами. Глава держави наголосив на тому, що є доведені випадки причетності митників, працівників органів СБУ до незаконного ввезення товарів на територію країни. Президент навів приклади судових рішень, які навмисно затягують розгляд, незаконно звільняють суб’єктів підприємництва від митних та інших платежів. Деякі судові рішення свідчать про безсумнівну корумпованість суддів, які їх приймають.

Президент дав незадовільну оцінку реакції з боку органів прокуратури на такі прецеденти та роботі органів СБУ. «У мене є претензія і до Генеральної прокуратури, і до Служби безпеки, чому так непрофесійно відстоюється національний інтерес», — сказав глава держави.

«За наявними даними, сприяння в діяльності організованих злочинних угруповань надається деякими народними депутатами України», — зазначив Віктор Ющенко.

Зокрема, за словами Президента, депутати причетні до діяльності організованих злочинних угруповань «Горобці», «Хромой» і «Брокард».

Глава держави закликав Генеральну прокуратуру і Службу безпеки розслідувати причетність депутатів до діяльності цих злочинних угруповань, повідомляють «Українські новини».

Довідка

Протягом 2008 року за 137 актами прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 127 співробітників Служби безпеки, 30 митників та 66 прикордонників.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).