Учора народні обранці планували розглянути президентський законопроект щодо мінімізації наслідків світової фінансової кризи. Кілька днів тривала робота у комітетах. Навіть уряд не проводив своїх засідань. Адже від того, коли буде прийнятий закон, залежить доля кредиту від Міжнародного валютного фонду в розмірі 16,5 млрд. доларів.

Водночас був провалений законопроект в авторстві народного депутата Ксенії Ляпіної, який передбачав внесення змін до державного бюджету, щоб виділити кошти на дострокові вибори. Не вдалося включити їх і у президентський законопроект.

У свою чергу, глава держави Віктор Ющенко заявив: дата майбутніх дочасних парламентських перегонів знаходиться у руках народних обранців, які мають виділити кошти на дочасні вибори. Відтак на політичному олімпі запанувала промовиста тиша. Навіть Партія регіонів почала висловлювати сумніви, що вдасться їх провести. Одначе таку позицію займають не всі регіонали. Частина з них звинувачує уряд у нинішньому стані економіки, знеціненні гривні і вважає, що вибори треба проводити. Аби виборці дали оцінку діяльності Кабінету Міністрів і тим обіцянкам, які давалися на перегонах 2007 року.

У п’ятницю свою думку з цього приводу висловив і глава секретаріату Президента Віктор Балога. Хоча його стаття більш концептуальна і стосується організації влади в Україні. На його думку, треба повертатися до моделі президентсько-парламентської республіки. Але передусім треба провести дострокові парламентські вибори. Він також вважає, що і Голова Верховної Ради, і прем’єр мають подати у відставку, оскільки уже давно не існує коаліції.

Натомість лідер однойменного блоку Володимир Литвин вважає, що треба формувати уряд народної довіри і зробити усе, щоб громадяни не потерпіли від хвиль фінансової кризи. Хай би там як було, але, схоже, проблема буде розв’язана дещо пізніше.