З 1 листопада вищі навчальні заклади України мають оприлюднити правила прийому та перелік предметів для абітурієнтів наступного року. Крім того, від сьогодні й до 1 грудня Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) реєструватиме бажаючих пройти пробне тестування з двох предметів.

Записатися на тестування можна лише через Інтернет. Цікаво, що в різних областях вартість такого попереднього оцінювання знань коливатиметься у межах 50—70 гривень, — розповів під час прес-клубу директор УЦОЯО Ігор Лікарчук. Він також наголосив, що пробні тести — не обов’язкові і проводяться не для того, щоб отримати якісь бали, а щоб випробувати саму систему тестів та ознайомитися із процедурою їх проведення.

Абітурієнтам-гуманітаріям радять взяти участь у пробному складанні іноземної мови, котра минулого року не була в списку оцінювання. Адже форма завдань із англійської, німецької, французької чи іспанської відрізнятиметься від усіх інших.

Уже з 1 грудня протягом трьох місяців реєструватимуть усіх бажаючих пройти незалежне оцінювання знань, що дасть можливість вступити до вищого навчального закладу. Цьогоріч, кажуть у центрі, врахували усі недоліки попереднього тестування. Як результат —подавати документи треба буде персонально, а не всім класом. На реєстраційній картці, яку треба буде самостійно відправити до регіональних центрів, будуть зразки почерку та підпису випускника (минулого року довелося звертатися до експертів, щоб ідентифікувати автора роботи).

Крім того, в кожного зареєстрованого буде власна сторінка в Інтернеті, де буде запрошення на тестування (дублюватиметься і листом), там же найперше з’являться результати оцінювання.

За словами Ігоря Лікарчука, деякі завдання, зокрема з української мови та літератури, вже готові до друку. А ким же є складачі тестів та скільки їх? Секретна інформація, — запевняють у центрі.

Перші випробування пройдуть 6 травня (історія України), останні (з хімії) — 5 червня, а вже 27-го учасникам оцінювання надішлють сертифікати. Після цього незгодні матимуть можливість оскаржити результати, а для тих, хто через форс-мажорні обставини пропустив тестування, проведуть додаткове (20—29 червня).

Ігор Лікарчук не виключає, що цьогоріч, як і минулого разу, будуть і незадоволені результатами, і судові позови, й ті, хто спробують складати за підробними документами. Крім того, вже сьогодні на вулицях повно реклами із пропозиціями якісно підготувати до незалежного оцінювання знань, причетність до яких центр відкидає, і радить абітурієнтам не потрапляти на гачок.

Київ.