Під час останньої сесії Тернопільської облради й самі обранці добряче пошарпалися, ще й потрощили мікрофони та трибуну. А почалося протистояння одразу після минулих виборів. Найбільше місць здобули фракції «Наша Україна» та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

Тож між учорашніми однодумцями почався поділ владних крісел. Урешті-решт, завдяки відступництву депутатів із фракції КУН, які на вибори йшли у складі «Нашої України», бютівці наростили «м’язи», розподілили між собою крісла і заявили, що беруть відповідальність за стан справ в області. «Наша Україна», застосувавши імперативний мандат, позбавила колишніх своїх десятьох депутатів повноважень.

Сталося це ще у серпні минулого року. Тоді ж Тернопільська обласна ТВК прийняла рішення про набуття депутатських повноважень десятьма наступними у списку цього політичного об’єднання висуванцями. Однак це рішення не оголошується вже понад рік(!) — голову комісії Наталю Чуйко просто не пускають на трибуну. Попри 14 судових рішень, у тому числі Вищого адміністративного суду, на користь «Нашої України». Роботу представницького органу області практично паралізовано.

Напередодні шістнадцятої сесії облради, що відбулася днями, вивчити ситуацію приїхав народний депутат, представник Комітету з державного будівництва та місцевого самоврядування у Верховній Раді Владислав Каськів. На прес-конференції він заявив, що зустрічався з головою обласної ради Михайлом Миколенком, котрий нібито не заперечує щодо оголошення на сесії рішення ТВК.

На жаль, засторога народного депутата не вплинула. На шістнадцятій сесії слова голові обласної ТВК знову не дали. «Нашоукраїнці» відмовилися брати в ній участь, доки голова облради не виконає судових рішень. Але бютівці та їхні прихильники «назбирали» голосів — і сесію таки відкрили. Однак, з’ясувалося, дев’ять депутатів були «мертвими душами», частина їх на час проведення сесії взагалі перебували за кордоном. Це й спричинило рукопашну, але не зупинило сесії.

Депутати розглянули питання про внесення змін до обласного бюджету, розподілили 3,9 мільйона гривень дотації, що надійшла на зарплату бюджетникам, заслухали інформацію про хід ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося в липні, і використання виділених для цього коштів. Заодно висловили недовіру голові облдержадміністрації Юрію Чижмарю. Його звинуватили у бездіяльності під час липневої стихії, порушеннях при використанні коштів та багатьох інших гріхах. Хоч саме керівник виконавчої гілки влади (це бачила вся область) днював і ночував у підтоплених селах чотирьох районів.

Частина депутатів уже звернулися до прокуратури області з проханням перевірити законність цього та інших рішень облради. Сам Юрій Чижмар вважає висловлення йому недовіри елементарною помстою за принципову позицію облдержадміністрації з кадрових та інших питань, які приймала облрада з порушенням законодавства. Окрім того, питання недовіри розглядалося за відсутності голови облдержадміністрації. Наразі усі чекають висновків правоохоронних органів.

Дамоклів меч розпуску навис і над Тернопільською міською радою. Відомо, що у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про призначення позачергових виборів Тернопільської міської ради та міського голови. Підставою стали висновки тимчасової слідчої комісії парламенту, яка впродовж кількох місяців розслідувала факти порушення міською владою Конституції України, Земельного кодексу, невиконання рішень судів, зловживань з об’єктами комунальної власності. Від дочасних виборів Тернопільську обласну та міську ради можуть врятувати лише парламентські вибори. Не до низів, коли угорі ладу нема.