Бути не лише фахівцем, а й особистістю з високими моральними якостями

Саме над цим питанням розмірковували на конференції, присвяченій проблемам вдосконалення підготовки юристів в аспекті не лише професійних, а й морально-етичних якостей, яка нещодавно відбулася на юридичному факультеті Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана.

На думку її учасників, питання усвідомлення суспільством соціальної ролі права потребують подальшого дослідження. Юристи повинні сприймати право насамперед як регулюючий, організуючий інструмент позитивних процесів, що відбуваються у суспільному та державному житті, а лише потім бачити в ньому засіб, який використовується для притягнення до відповідальності тих, хто не дотримується норм права. У свою чергу, професіоналізм фахівця-юриста має бути заснований на гуманістичних орієнтирах і морально-етичних засадах, вмінні мислити, співпереживати, аналізувати перебіг подій, визначати своє професійне ставлення до них. Підвищене почуття фахового і морального обов’язку, почуття відповідальності за свої рішення, дії і вчинки, сувора дисципліна й повага до права, високий професіоналізм і висока моральна й правова культура — це ті риси, які повинен мати юрист сьогодні.

За підсумками конференції учасники прийняли рекомендації, в яких звертаються до органів державної влади, зокрема, до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, МОН, Мін’юсту, з пропозиціями розробити державну концепцію правової освіти, проаналізувати стан підготовки юридичних кадрів вузами; сформувати оптимальний обсяг державного замовлення в юридичних кадрах; узагальнити вітчизняний та зарубіжний досвід і виробити та затвердити загальні кваліфікаційні вимоги професії юриста; розробити комплексну програму патріотичного виховання студентів, яку рекомендувати вузам для подальшого впровадження; вдосконалити систему навчальних дисциплін нормативної частини навчальних планів підготовки юристів.

Ірина Онопчук,заступник декана юридичного факультету КНЕУ з наукової роботи.

Суд справив новосілля

Хмельницький міжрайонний суд отримав нове приміщення, зручне і для працівників, і для відвідувачів. Хоча цієї події довелося чекати чотири роки (поки йшов ремонт та облаштування), та судді належно оцінили такий подарунок. Тут щодня здійснює судочинство три десятки суддів. На кожного із них в середньому припадає до 320 справ на місяць. Раніше таку титанічну роботу суддям доводилось виконувати в тисняві невеличких кабінетів. Тепер у кожного є добре облаштоване робоче місце, а слухання проводимуться у просторих судових залах.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.