6 — 7 листопада 2008 року відбудеться другий київський безпековий форум «Чорноморсько-Каспійський регіон та Європейська енергетична безпека». Організатор форуму — Фонд Арсенія Яценюка Open Ukraіne. У ньому візьмуть участь майже 200 державних діячів, відомих аналітиків, представників бізнесу та засобів масової інформації з Чорноморсько-Каспійського регіону, Європейського Союзу, США та відповідних міжнародних і регіональних організацій.

Як зазначила під час прес-конференції директор Фонду Open Ukraіne Орися Луцевич, Україна прагне стати активним донором європейської і регіональної безпеки, долучаючись до врегулювання конфліктів та беручи участь у різноманітних миротворчих операціях. «Ініціюючи дискусії з питань європейської безпеки в країні, ми глибше усвідомлюємо свою роль у безпековій галузі та посилюємо її авторитет на міжнародній арені», — наголосила директор фонду.

Окрім того, вона розповіла, що напередодні другого Київського безпекового форуму Фонд Open Ukraіne провів експертне опитування «Прогноз основних загроз енергетичній безпеці країн Європи у 2009 році». Опитування проводилося серед 26 українських експертів в галузі енергетики. Вони визначили основні загрози енергетичній безпеці Європи і України та спрогнозували середньострокові перспективи вирішення цих проблем. Підсумки цього дослідження фонд звірить з позицією іноземних експертів під час другого київського безпекового форуму.

За словами заступника директора Фонду Open Ukraіne Іванни Климпуш-Цинцадзе, найактуальнішими загрозами європейській енергетичній безпеці, на думку експертів, є непрозорість та корупція у сфері торгівлі енергоресурсами, політична нестабільність транзитних країн, відсутність спільної енергетичної політики ЄС та домінування на ринку пропозиції паливно-енергетичних ресурсів обмеженої групи постачальників. Також є загрози, які в наступному році можуть набути особливої ваги. Це — ймовірність провокування військових конфліктів в зонах видобудку вуглеводів і обмеження інвестиційних ресурсів для розвитку видобутку, мереж транспортування та потужності переробки енергоресурсів.

Вона зазначила, що проблеми енергетичної безпеки повинні вирішуватись у форматі спільної загальноєвропейської співпраці із залученням міжнародних організацій, зокрема, ЄС, НАТО, ОБСЄ.