Питання інтеграції української держави в європейське співтовариство пов’язано не лише з єдиним економічним простором, євровалютою і вступом до НАТО. Важливе місце у цій шерензі мають посідати наука та освіта, про що не раз казав Президент Віктор Ющенко, підкреслюючи необхідність якнайшвидшого остаточного приєднання системи освіти України до Болонського процесу.

Інтеграція в єдиний освітній простір

Провідні європейські країни, ініціатори Болонського процесу, десять років тому назвали основним завданням у будуванні єдиної наукової й культурної Європи створення відкритої системи вищої освіти. Суть її в тім, що студенти, які одержали вищу освіту на території своєї країни або мають незакінчену вищу освіту, могли б закінчити або підтвердити її в будь-якій іншій країні Європи. Тобто зусилля європейського співтовариства нині спрямовано на створення єдиного простору викладання й навчання, в якому студенти і викладачі мали б у своєму розпорядженні необмежену можливість пересування і склалися б умови для тіснішого співробітництва й обміну культурною спадщиною між різними народами. Для цього в кожній європейській країні повинні існувати вищі навчальні заклади, які підтримуватимуть цю ідею й відіграватимуть головну роль в її реалізації.

Процес європеїзації в цій сфері життя нашої держави неухильно рухається вперед. І значущим кроком на цьому шляху є подія, що сталась наприкінці вересня цього року в Барселоні (Іспанія) на щорічній міжнародній конференції з вищої освіти EuroEducatіom. Представницький форум проходив у будинку парламенту Каталонії. Ініціатива проведення щорічних зустрічей EuroEducatіom належить науковій громадськості Оксфорда (Велика Британія) — Клубу ректорів Європи (СКЕ) та Європейській бізнес асамблеї (ЕВА). Європейська бізнес асамблея — одна з найавторитетніших організацій, що підтримують Міжнародну іміджеву програму «Лідери XXІ століття». Одними із завдань, покладених на організацію, є світове визнання заслуг кращих представників національних еліт за особливі досягнення у професійній і суспільній діяльності, а також розробка і впровадження проектів економічного та соціального розвитку регіонів у країнах Європи і пострадянського простору. Головна місія цієї неурядової організації — створення реальних умов інтегрування корпорацій, об’єднань і підприємств в Європейське економічне співтовариство.

Дипломи одеської юракадемії визнано в Європі

Під час конференції EuroEducatіom розглядали проблеми європейської інтеграції в галузі науки, культури й освіти, підвищення ролі вищої школи у всіх сферах людської діяльності, особливе місце було приділено проблемам будування навчальних програм. А крім того, в рамках таких міжнародних зустрічей лідерів бізнесу, науки та культури традиційно проводиться врочиста церемонія нагородження European Awards Ceremogy. І що найприємніше, цього року Комітет міжнародної програми «Лідери XXІ століття» та Європейська бізнес асамблея за високі досягнення у сфері юридичної освіти та науки, що відповідають європейським стандартам, відзначили Одеську національну юридичну академію (ОНЮА) престижною європейською нагородою «Європейська якість» (European Qualіty). Серед провідних і престижних вузів Європи відтепер значиться достойнійший вищий навчальний заклад — ОНЮА. Слід зазначити, що на цю нагороду претендували цього разу десятки найвідоміших європейських вузів.

Президент міжнародної конференції «EuroEducatіom-2008» Тетяна Компанієць зазначила: «Науковій громадськості добре відомо, наскільки важливим вузом в Україні є ОНЮА, і ми раді прийняти її в нашу європейську родину. Ми хотіли б мати у своїх лавах і Міжнародний гуманітарний університет, який нещодавно був заснований на базі академії. Для нас важливо бачити серед наших міжнародних партнерів український вуз. Інтеграція — загальносвітовий процес, і було б неправильно, якби держава, розташована в центрі Європи, держава, що має сильну вищу школу, залишилася осторонь цього процесу. Для Європи сьогодні дуже цікаве і корисне відкриття наукового простору України. А українських студентів, мабуть, зацікавить відкриття європейського простору. І наукового, і, в перспективі, професійного».

Одержуючи сертифікат, президент ОНЮА Сергій Ківалов зазначив: «Нагорода, котру ми сьогодні отримали, є визнанням дипломів академії в Європі». Опісля в інтерв’ю журналістам він розповів: «Ми ставимо перед собою «максимальну планку» і завжди її беремо. Академія є членом Асоціації європейських університетів з 1998 року. Власне, плавний перехід на європейський рівень ми почали ще тоді. Тому що, вступаючи до асоціації, ми взяли на себе зобов’язання повністю адаптувати нашу навчальну програму до європейських стандартів. За всіма без винятку дисциплінами. З викладацьким колективом ми накреслили мету — щоб студент практично не відчував різниці між навчанням, наприклад, у Відні, Парижі, Барселоні чи Одесі». За словами С. Ківалова, унікальним в академії є інститут підготовки професійних суддів. Це єдиний вуз в Україні, де готують фахівців для судової системи. Випускники академії працюють також у правоохоронних державних органах, міністерствах і відомствах, місцевих органах виконавчої влади, а також органах місцевого самоврядування.

У рамках конференції відбулося виїзне засідання Клубу ректорів Європи (CRE) з церемонією прийняття у члени клубу і присвоєння звання «Почесний професор міжнародного університету Відня», котре одержав президент Одеської національної юридичної академії, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань правосуддя, академік С. Ківалов. Президент Клубу ректорів Європи ректор Міжнародного віденського університету, професор права Віл Гудхейєр, вітаючи Сергія Ківалова, зауважив, що на засіданні Ради ректорів європейських університетів особливо відзначали високий рівень підготовки юристів в ОНЮА. «Мені доводилося декілька разів у різних країнах світу зустрічатися з випускниками Одеської національної юридичної академії й вони незмінно показували високий професійний рівень», — розповів Віл Гудхейєр.

А випускники затребувані в Україні

В Україні іноді буває так, що заслуги й досягнення оцінюють в усьому світі, але тільки не на Батьківщині. На щастя, одеський вуз ця доля оминула. У Вищій раді юстиції (ВСЮ) — конституційному органі, що відповідає за формування суддівського корпусу, — стверджують, що щонайкраще підготовлені до роботи суддею саме випускники Одеської національної юридичної академії.

Керівник секції призначення і звільнення суддів ВСЮ, один із членів делегації в Барселоні Володимир Колесниченко, який, напевно, як ніхто бачить і може оцінити потенційних суддів, каже, що декілька останніх років поспіль ніхто не показує такого високого рівня знань, як одеські випускники. «А це надзвичайно важливо, адже право на справедливий суд — це основа основ держави і демократії. Кожний, хто звертається до суду, приходить туди по справедливість. Людина має бути впевнена у тому, що її доля — в руках фахівця, а не дилетанта», — зазначив пан Колесниченко.

До всього сказаного слід додати, що вже нині в Одеській національній юридичній академії широко практикується обмін студентами і викладачами з університетами Європи. Викладанню іноземних мов в академії надається таке само значення, як і спеціальним правовим дисциплінам. Лекції та семінари з усіх дисциплін проводять і українською, і англійською мовами. Студент робить вибір самостійно. Це, безперечно, теж унікально для вітчизняного юридичного вузу.

Під час міжнародної конференції в Барселоні ОНЮА одержала офіційну пропозицію від Університету Каталонії (Барселона, Іспанія) про спільне навчання студентів-юристів. На думку президента академії С. Ківалова, пропозиція взаємовигідна і для академії, і для іспанського університету.

«Ми взяли курс на Європу, — каже С. Ківалов, — тому вітаємо асиміляцію українських студентів в Європі. Співробітництво проходитиме в такий спосіб: наприклад, студент одержав диплом фахівця або бакалавра в нас, а далі він може навчатися в магістратурі університету Каталонії. Після закінчення одержить диплом цього університету. Може бути й по-іншому: першу половину навчального курсу студент проходить в Одесі, другу — в Барселоні. У такий спосіб ми вводимо практику подвійних дипломів — одеського і каталонського вищих навчальних закладів. Нині ми відпрацьовуємо методики й визначаємо оптимальний варіант взаємодії. До процесу активно долучився Міжнародний гуманітарний університет, що буде брати активну участь у реалізації україно-іспанського науково-освітнього проекту. Гадаю, студентів це дуже зацікавить».

Очевидно, що ні в кого не залишається сумнівів, — уся Європа загалом повинна являти собою єдиний інтелектуальний, соціальний і технічний простір.