Денне засідання 29 жовтня

Після антикризових законопроектів сесія розглянула зміни до деяких законодавчих актів (щодо вдосконалення механізму позачергових виборів та організації діяльності ЦВК).

Один із законопроектів, автор якого народний депутат Олена Лукаш (фракція Партії регіонів), передбачав, зокрема, вилучення з чинного закону про вибори положення, яке встановлює 50-відсотковий бар’єр як умову визнання виборів такими, що відбулися. Це, на її думку, дасть змогу уникнути зриву виборів у зв’язку з низькою явкою виборців. Передбачав документ і виключення положення про обов’язок подання інформації органами Державної податкової служби та органами Прикордонної служби для формування списків виборців. Бо практика позачергових виборів 2007 року показала, що ні податкова, ні прикордонна служби не в змозі надати достовірні відомості щодо українських виборців.

Крім того, пропонувалося доповнити Кодекс адміністративного судочинства положенням, яке заборонятиме судам під час розгляду адміністративних справ зупиняти дію актів Президента, Кабміну та Верховної Ради. «Така норма забезпечить належне фінансування органів державної влади та унеможливить протиправне втручання в їхню діяльність і забезпечить виконання ними своїх конституційних повноважень», — переконана О. Лукаш.

Однак опозиційний проект закону отримав шквал зауважень від народних депутатів. Їх насамперед цікавило: чому за п’ять днів до виборів не можна змінювати склад комісій, якщо, наприклад, член комісії захворів або бойкотує засідання? Чому проект передбачає право необмеженої кількості народних депутатів бути присутніми на засіданні ЦВК? Чому знімається норма про державний реєстр виборців? Відповідь на ці запитання напрошується одна: дозволити фальсифікацію виборів, іншого пояснення немає, наголосив Адам Мартинюк. Солідарність із ним висловила більшість депутатів. Не підтримав цей проект закону і профільний Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Тож сесія відхилила його, «за» проголосувало лише 222 народні обранці. Альтернативний законопроект народний депутат Сергій Сас сам зняв із розгляду.

По тому сесія за скороченою процедурою розглянула зміни до державного бюджету-2008 та деяких законодавчих актів (щодо протидії фінансовій кризі та фінансування позачергових виборів народних депутатів). «Фінансування виборів — це необхідний крок, для того щоб подолати економічну кризу через подолання політичної кризи», — наголосила авторка проекту Ксенія Ляпіна. Додавши водночас, що цей законопроект, як лакмусовий папірець, покаже, хто справді за демократію, не для годиться, а для реальних кроків. Однак більшість депутатів все ж була проти цього проекту закону. Той, хто хоче виборів, нехай проводить їх за власні кошти, наголошували вони. Врешті «за» проголосувало лише 222 народні депутати.

Варто зазначити, що розгляд цього документа зайвий раз засвідчив непримиренність позицій колишніх колег по коаліції. У залі навіть виникла коротка сутичка між депутатами з фракції БЮТ та «НУ—НС».

Насамкінець сесія ратифікувала кредитну угоду (проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС—Київська) між Україною та Європейським банком реконструкції і розвитку; угоду про позику (проект з передачі електроенергії) між Україною та Європейським банком реконструкції і розвитку і листа про внесення змін до фінансових умов угоди про позику (проект з передання електроенергії) між Україною та ЄБРР. А також угоду між Кабінетом Міністрів та урядом Федеративної Республіки Німеччини про фінансове співробітництво (асигнування 2005—2006 років).