Цьогорічний листопад — ювілейний для людини, відомої не тільки серед автомобілебудівників, а й серед фахівців і топ-менеджерів інших галузей країни та поза її межами, генерального директора холдингової компанії «АвтоКрАЗ» Сергія Сазонова (на знімку). Людини вольової, неординарної, для якої не існує понять «не можу» і «не знаю», яка повністю віддається обраній справі, постійно у русі, у динамічному ритмі життя.

Переломним в історії Кременчуцького автозаводу став 2002 рік. Підприємство, яке було на межі банкрутства і доживало останні дні, з приходом С. Сазонова вдруге народилося. Саме завдяки йому, виробництво на автозаводі відновилося, і АвтоКрАЗ знову став одним із найбільших серед країн колишнього Союзу автомобільним концерном, досяг результатів, які вивели його в лідери автомобілебудування. Перетворення, що відбуваються в компанії, масштабні і значущі. Успіхи холдингу нерозривно пов’язані з діяльністю її генерального директора.

Автомобілебудування як покликання

Сергій Васильович — прогресивний і далекоглядний керівник, який розуміє, що майбутнє за сучасною і передовою технікою. Тож на підприємстві, завдяки команді на чолі з генеральним директором, створюються умови для виробництва саме таких автомобілів, постійно ведеться пошук та впроваджуються новітні технології, модернізується і закуповується прогресивне устаткування, створюються сучасні робочі місця. Усе це стало тут нормою життя. На АвтоКрАЗі не зупиняються на досягнутому у створенні нових моделей автомобілів, за короткий строк пройдено великий шлях у створенні нових конструкцій.

Сергій Сазонов у сфері автомобілебудування — вже понад 30 років. До АвтоКрАЗу був Запорізький автозавод із своєю виробничою специфікою. Прогресивний у своїх помислах, автомобіліст, молодий душею, розумом і серцем, усвідомлював необхідність і важливість створення для автомобільного підприємства полігону. За його задумкою на території заводу побудовано випробувально-демонстраційний полігон, аналогічний тим, які існують у Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) — ІDEX Нижньому Тагілі та Бронницях, де проходять випробування нові дослідні зразки вантажних автомобілів, військова техніка. Зараз і АвтоКрАЗ має можливість випробовувати вантажівки власного виробництва і демонструвати можливості своєї техніки.

Завдяки цілеспрямованості і наполегливості керівника компанії за досить короткий проміжок часу вдалося відновити втрачені за роки занепаду ринки збуту та завоювати нові. Автомобілі «КрАЗ» успішно працюють у більш ніж 40 країнах близького і далекого зарубіжжя. Відновлено втрачені позиції й у колах вітчизняних споживачів автотехніки марки «КрАЗ». Так, після багаторічної перерви на замовлення Генерального штабу для Збройних сил було виготовлено сучасну техніку «КрАЗ» загальновійськового призначення, і ця співпраця успішно продовжується. Медаль «За сприяння Збройним силам України», якою нагороджують цивільних за вагомий внесок у справу розвитку та забезпечення життєдіяльності армії, і яку було вручено генеральному директору ХК «АвтоКрАЗ» Сергію Сазонову та кільком його колегам, є чи не найкращим підтвердженням плідності та перспективності співпраці військових з АвтоКрАЗом. Компанія в останні кілька років досягла значних успіхів у роботі з поставок своїх автомобілів за державними замовленнями. Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, «Укравтодор» та інші державні структури системно надають перевагу спецавтомобілям «КрАЗ». Різна спецтехніка виготовляється для вітчизняних замовників і зарубіжних. КрАЗ відновлює свою присутність на ринках країн Латинської Америки, першочергово — на Кубі, де створено спільне підприємство з ремонту та модернізації вантажівок, які постачалися у країну в минулі роки і які так полюбили кубинські водії, а в подальших планах — трансформація проекту в складальний.

Турбота про людей — норма життя депутата обласної ради

Уболівання за справи компанії та її працівників привело генерального директора Сергія Васильовича Сазонова до Полтавської обласної ради — він депутат від БЮТ. Це рішення було виваженим і цілком продуманим, в його основі лежить життєвий, виробничий та політичний досвід. Облрада — найвищий орган управління Полтавської області, частиною якої є місто Кременчук, а в ньому — автомобільний завод. Від того, які рішення вона ухвалює, багато в чому залежить життєдіяльність, ефективність роботи КрАЗу. Сергій Васильович входить до складу комісії з питань промислової політики, інвестицій будівництва, транспорту та зв’язку. Однією командою спільно з депутатами-автозаводцями Кременчуцької міської та Автозаводської районної рад м. Кременчука — Олександром Гриценком, Наталією Кузнєцовою, Миколою Ляпуном, Таїсією Кареліною, Джемалом Болквадзе, Володимиром Гілясєвим вирішують питання та проблеми, з якими звертаються до них виборці.

За меценатського сприяння ХК «АвтоКрАЗ», за ініціативою депутатів-автозаводців, відремонтовано палати у Кременчуцькому обласному госпіталі ветеранів війни, у травматологічному відділенні третьої міської лікарні Кременчука. Ці подарунки особливо дорогі, бо пацієнти лікувальних закладів часто — люди із малозабезпечених верств населення. Також підприємство подарувало місту дитячі ігрові майданчики, надало допомогу у створенні Музею військової техніки просто неба у міському парку Миру.

З приходом Сергія Сазонова в компанію вирішено питання кваліфікованої підготовки кадрів та матеріальні проблеми профтехучилищ — ВПУ-7 та ПТУ-22. Співпраці з навчальними закладами приділяється значна увага, далекоглядний керівник розуміє, що майбутнє за підприємствами, де прогресивне обладнання обслуговує кваліфікований персонал. Нині учні та студенти стажуються на КрАЗі, для них проводяться екскурсії, Дні відкритих дверей, зустрічі із керівництвом заводу, щоб якомога краще розкрити можливості підприємства, показати перспективи.

Нормою життя на Кременчуцькому автомобільному стала й турбота про ветеранів. Матеріальна допомога, оздоровлення у заводському санаторії-профілакторії, зустрічі ветеранів автозаводу із нинішнім поколінням працівників, екскурсії та інші заходи — все це стало можливим за сприяння генерального директора компанії.

Не обділені увагою і нинішні працівники, особливо молодь у період адаптації на виробництві. На підприємстві розроблено і введено в дію ряд положень, направлених на залучення та закріплення молодих робітників та спеціалістів. Молодіжні проблеми хвилюють генерального директора, і відповіді на них він шукає під час зустрічей з молодими автозаводцями, маючи на меті виправити становище там, де воно потребує втручання, налагодити контакт і взаємодію з співробітниками. Не лише роботою молодих працівників опікується С. Сазонов, а й їх дозвіллям.

Не останнє місце у роботі Сергія Сазонова, як генерального директора, займає мотивація персоналу, його стимулювання та заохочення до роботи. «Праця людей — головне, і люди визначають, яким завод є сьогодні і яким він стане у майбутньому, — каже Сергій Сазонов. — Ми по-іншому стали будувати роботу із залучення на завод молоді, просто працівників, стали, якщо можна так висловитися, з більшим розумінням ставитися до проблем заводчан, віддаючи данину поваги їм і тій праці, завдяки якій створюється наш автомобіль. Одним із виявів цього підходу став День автозаводу — свято, яке, на мій погляд, допоможе вплинути на формування у людей гордості за завод, продемонструвати сім’ям, що являє собою наш КрАЗ, нашим партнерам — яких висот ми досягли». День автозаводу — свято вшанування кременчуцьких автомобілебудівників, цього року вдруге проводилося на підприємстві. Як і автошоу, воно стане ще однією хорошою традицією, започаткованою керівником АвтоКрАЗу, що уособлює нову еру існування автозаводу.

Виявом нового підходу до оцінки праці простих трудівників стало запровадження на підприємстві власних нагород. Саме завдяки Сергію Сазонову кращі працівники АвтоКрАЗу за свій внесок у розвиток компанії, багаторічну сумлінну працю нагороджуються «Золотим Знаком Кременчуцького автомобільного заводу» та корпоративною медаллю «За заслуги» І—ІV ступенів. Таким чином підприємство віддає данину пошани і визнання кращим своїм працівникам. Усе це виховує патріотизм, корпоративний дух у тих, хто трудиться на КрАЗі, перед якими живий приклад — генеральний директор з його непохитною вірою у своє підприємство та колектив.

Прості автозаводці визнають заслугу С. Сазонова у тому, що він зробив заради людей.

Династія Сазонових

Справу свого життя Сергій Васильович передає і синам. На АвтоКрАЗі зародилася нова династія автозаводців — Сазонових. Услід за батьком прийшов на автозавод молодший син Антон, який розпочав з робітничої професії слюсаря-складальника, потім був майстром експериментального цеху, нині трудиться інженером. Старший син — Максим — прийшов на автозавод фахівцем високого класу, маючи за плечима знання і досвід у галузі комп’ютерних технологій. Він очолює важливий напрямок діяльності підприємства, пов’язаної з автоматизацією усіх виробничих процесів.

Спостерігаючи за невгамовною вдачею цієї людини, її вірою і прагненням до ідеалу, умінням протистояти негараздам в економіці, суспільстві, сам переймаєшся вірою і упевненістю у завтрашній день....

З ювілеєм вас, шановний директоре, колего, депутате...

Зоя ШИШКІНА, народний депутат України, фракція БЮТ.

Фото надане компанією «АвтоКрАЗ».