Кількість пропозицій, заяв і скарг громадян, які надійшли до Верховної Ради України протягом січня — вересня 2008 року, порівняно з аналогічним періодом 2007 року істотно зросла

До Верховної Ради протягом січня—вересня 2008 року надійшло понад 65 тисяч пропозицій, заяв і скарг громадян. Це майже на 10 тисяч більше, ніж за аналогічний період минулого року. Як зазначають у відділі звернень громадян апарату Верховної Ради України, активність дописувачів пояснюється насамперед посиленням реакції громадян на проблеми забезпечення законності та охорони правопорядку, реформування економіки, розбудови української держави.

Комітети Верховної Ради за цей період розглянули близько 14 тисяч звернень громадян. Це на 1320 звернень більше, ніж за відповідний період минулого року. У депутатських фракціях розглянуто 7 тисяч звернень; зростання становить 3163. У структурних підрозділах апарату Верховної Ради розглянуто 44 970 пропозицій, заяв і скарг громадян (на 7255 більше порівняно із січнем-вереснем минулого року), з яких 41 749 (зростання на 12 771) опрацьовано у відділі з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України.

За три квартали поточного року в листах громадян, адресованих Верховній Раді, було порушено 70 144 питання. Серед них переважають проблеми забезпечення законності та охорони правопорядку (33,7 відсотка), соціального захисту та пенсійного забезпечення населення (14,7 відсотка), питання реформування економіки, ринкових відносин, підприємництва, приватизації, політики цін і податків (11,4 відсотка), житлово-комунального і шляхового господарства (7,1 відсотка), відгуки на події в країні та за кордоном, питання роботи Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів, оцінка діяльності народних депутатів України, органів влади (6,2 відсотка).

Відбувається також збільшення кількості скарг громадян на судові рішення та вироки. Майже на третину — з 1274 у січні-вересні 2007 року до 2069 на поточний момент — зросла кількість заяв і скарг про перегляд рішень та ухвал судів усіх рівнів.

Зросла кількість звернень з приводу корупційних дій працівників правоохоронних органів, фабрикації кримінальних та адміністративних справ, тяганини зі слідством. До відділу з питань звернень громадян упродовж січня і вересня 2008 року надійшло 5013 скарг на незаконні дії працівників міліції, органів ДАІ та прокуратури, що на 2233 звернення більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Переважну більшість звернень з питань державного будівництва, суверенітету, міждержавних і міжнаціональних відносин становлять листи, у яких громадяни висловлюють своє ставлення до питання про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО та стосовно надання російській мові статусу другої державної.

Із 1376 звернень у січні—вересні 2007 року до 2876 у січні—вересні 2008 року зросла кількість листів громадян щодо діяльності місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Також до українського парламенту надійшло чимало пропозицій, заяв і скарг громадян з питань праці — 2743, релігії — 2212, охорони здоров’я — 1763, сільського господарства — 991, земельних відносин — 833 тощо.

Звернення громадян, які надходили до Верховної Ради, розглядалися і надсилалися для вирішення відповідним органам державної влади, органам місцевого самоврядування, прокуратури та суду. Пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства вивчалися в парламентських комітетах та депутатських фракціях. Аналітичні матеріали і узагальнення доповідалися керівництву Верховної Ради, передавалися в комітети, депутатські фракції та народним депутатам України для використання в законотворчій роботі.

Згідно з відповідним розпорядженням Голови Верховної Ради України у приймальні Верховної Ради України відбулося 40 особистих прийомів, на яких побували 364 відвідувачі з усіх регіонів України.

Згідно з інформацією, наданою секретаріатами депутатських фракцій, упродовж дев’яти місяців поточного року до народних депутатів України, їх помічників-консультантів звернулися 261 418 виборців. Розглянуто 127 258 письмових звернень, проведено 28 195 особистих прийомів та 65 264 зустрічі з виборцями.

Інформаційне управління Верховної Ради.