Луганська область

Оптовий ринок більше полюбляють пенсіонери

У Луганську ціни на оптовому ринку нижчі, ніж на Центральному, в середньому на 0,5—1,0 грн. А вартість тієї само продукції в супермаркетах вища. Якщо на оптовому капусту можна купити по 80 коп. за кілограм, то буквально через п’ять зупинок «маршрутки» — по 1,5 грн. Оптом кілограм моркви віддадуть за 2,5 грн., буряка — за 1,5 грн., цибулі — за 1,25. На Центральному ринку за те саме попросять більше: морква і буряк — в середньому 2,5 грн., цибуля — 2,5—3,0. Виняток — яблука. На Центральному ринку вони, хоч як це дивно, трохи дешевші, ніж на оптовому, хоча виробники ті самі — Польща, Молдавія, Крим. На Центральному ринку шийну частину свинини без кістки можна купити за 48 грн., а якщо трохи поторгуватися наприкінці дня, то реалізатор навіть уступить одну гривню. М’якоть яловичини коштує до 50 грн. за кілограм, а свіже сало — від 28 до 40 грн.

Продавці відзначають, що, незважаючи на економічну і фінансову ситуацію в країні, луганчани не стали купувати менше.

Алла АНТІПОВА.

Херсонська область

Базари б’ють рекорди

До 12 гривень за десяток піднялася ціна на домашні яйця на херсонських базарах. Облдержадміністрація домовилася з місцевим підприємством «Чорнобаївська птахофабрика» про постачання в продаж яєць за відпускною ціною майже втричі нижчою.

Утім, ціни на основні продукти харчування на ринках набирають темпів. Так, за літр молока треба заплатити 4—4,5 грн., літрова банка вершків коштує 30 грн., свинина йде по 45—47 грн., сало —35 грн. за кілограм.

Вражають ціною й овочі, які, здавалося б, у таврійському краї мають бути найдоступніші. Проте за кіло огірків треба віддати 10 грн., помідорів — 8—10, а на трасах, де скуповуються транзитні автомобільні пасажири, за кілограм помідорів давно правлять 12 грн.

Лякають херсонців і ціни на комунальні послуги. Так, з першого жовтня у півтора рази подорожчала вода — у квартирі з каналізацією треба віддати за куб 4, 53 грн., тож за норми споживання на одну людину 8,1 кубометра сім’я, приміром, із чотирьох осіб платитиме 147 гривень на місяць. Суттєво дорожчає і тепло — на нього в опалювальний період доведеться викладати понад 300—400 гривень за трикімнатну квартиру

Життя дорожчає, незважаючи на те, що, за даними статистики, Херсонщина посідає найостанніше місце за доходами — в середньому на душу населення не перевищують і 500 грн.

Алла БРУСИЛОВА.

Чернігівська область

І знову — «стрибки»

За останній місяць різко подорожчали яйця (7 — 7,70 грн.). І продавці пророкують мало не подвоєння цієї вартості взимку. Підприємець Лілія Савицька занепокоєна ціновими «стрибками» останніх двох—трьох тижнів:

— Я торгую печивом, макаронами. Ціни на все за короткий час зросли на 1—1,5 грн. по кожній позиції. Макарони ще недавно були 3,20 за кілограм, а тепер 4,95.

Літр молока Чернігівського молокозаводу подорожчав майже на 20 копійок (тепер 4 грн. 11 коп.), кефір — на 10 копійок. У ковбасному ряду ніби й типові ціни, які були і влітку: «Лікарська» — 26 грн., напівкопчені — за 30—35 грн. Але, зрозуміло, що переробники можуть дозволити собі «тримати» вартість за рахунок зміни компонентів наповнення. Однак є й позитив: курка на ринку — 15,49 грн., філе — 31,50 грн., стегенця — 24,99; пляшкова олія — від 8,75 до 12,50 грн., цукор — 4,10 грн.

Груші продаються за 10—12 грн. і вище. Яблучну падалицю пропонують за 2,50 —3 грн. А гарні яблука оцінюються в 6 грн.

На жаль, ці прирости цін на продукти, збільшення оплати за теплопостачання важко зіставити зі зростанням середньомісячної зарплати (1324 гривні, зростання з початку року становить 35 відсотків). Адже статистичні дані не відображають заробіток у малих підприємствах... Десятки тисяч людей ледь заробляють по 500—700 гривень. Крім цього, в області офіційна заборгованість із заробітної плати становить 10,5 мільйона гривень.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Тернопільська область

Подорожчали яйця?

На центральному ринку Тернополя усі прилавки завалені бельгійською свининою. Продавці припрошують: м’ясо європейської хрюшки соковитіше, ніжніше, мовляв, там раціон не те, що в дядька. А покупці вперто шукають м’ясо домашнього поросятка. І все ж інтервенція закордонної свинини свою роль зіграла: ціни на неї порівняно з яловичиною дещо знизилися. Хоч радості від того мало. Вирощування поросят стане для місцевого селянина ще збитковішим.

Піднялися ціни на молочні продукти: масло, молоко, сметану. Чи не кожного дня дорожчають яйця. За домашнє просять уже півтори гривні, а взимку воно, мабуть, воістину буде золотим.

Малоімущим, пенсіонерам доброю підмогою став традиційний сільськогосподарський ярмарок, що проводився минулої суботи в усіх мікрорайонах обласного центру. Ціни на борошно, крупи, цукор, овочі, м’ясо, рибу були нижчі на 10—15 відсотків, тож тисячі сімей зробили запаси на зиму. А вона вже на порозі.

Тепло в Тернополі з’явилося всього на один день — 21 жовтня, а вже 22-го його відключили. Не стало й гарячої води: котельні опломбували. Через відсутність лімітів на газ через заборгованість населення. «Порадувало» тернополян комунальне підприємство «Тернопільводоканал»: ще в цьому році воно збирається підняти тарифи на водопостачання і водовідведення на 30 відсотків.

Любов ЛЕВИЦЬКА.