Протягом декількох місяців 40-річна мешканка Донецька просила свого сина позбавити її життя. Колись гарна й квітуча жінка після невдалої пластичної операції в буквальному сенсі збожеволіла. Соромлячись знівеченої зовнішності, день у день вона благала 16-річного сина задушити, викинути з вікна або втопити її. А коли в черговий раз жінка зайшла до кімнати хлопця з мотузкою в руках, він... усе-таки виконав прохання матері.

До Кіровського райвідділу міліції Донецька надійшло оперативне повідомлення про те, що в одному з будинків району виявлено труп жінки. За попереднім висновком експертів, смерть потерпілої настала в результаті механічної асфіксії, шия була обмотана вузькою стрічкою з матерії. У квартирі перебував 16-річний син убитої. Хлопець пояснив, що, повернувшись додому, виявив труп матері й одразу зателефонував до міліції. Однак уже на перших допитах зізнався в скоєному злочині.

За словами Максима Сухарєва, заступника начальника слідчого відділу Кіровського райвідділу міліції, затриманий розповідав свою історію дуже спокійно. Стверджував, нібито півроку тому мати зробила пластичну операцію на повіках, результати якої її не задовольнили. Вона соромилася виходити на вулицю, почала думати про самогубство, а згодом — просити сина допомогти їй у цьому.

Перевіряючи кожне слово підлітка, правоохоронці з’ясували, що, справді, на початку січня вбита робила хірургічну підтяжку повік. А коли післяопераційні пов’язки зняли, замість бажаного омолодження жінка отримала численні рубці та шрами навколо очей. Психологічно змиритися зі своїм новим виглядом вона не змогла. Перестала спілкуватися з друзями та знайомими, не виходила з квартири, декілька разів намагалася накласти на себе руки. Нещасна шукала заспокоєння у вірі, кілька разів ходила до церкви, але повернути жагу до життя так і не зуміла. Коли ж депресія повністю поглинула жінку, вона почала просити свого неповнолітнього сина про вбивство. Спочатку той годинами заспокоював маму, потім просто її уникав. Пропадаючи цілими днями на вулиці або в ігрових клубах, юнак повертався додому лише для того, щоб переночувати. А останні кілька днів божевільна жінка просто не давала йому спокою. Вона ходила за сином по п’ятах, розшукувала в місцях, де він часто бував, почала випивати й безцільно бродила по вулицях. Про божевілля матері хлопець розповідав своїм друзям. Хлопці не сприймали цю історію всерйоз, а її кінець для них став просто потрясінням...

Того ранку жінка була на сповіді, написала прощальну записку й підготувала мотузку. Розбудивши сина, вона вручила йому приготовлені речі, потім пішла до себе в кімнату, сіла спиною до дверей і, дивлячись в одну точку, почала чекати.

— Мама зайшла до мене й принесла якусь ганчірку, більше схожу на стрічку, — розповідає затриманий. — Знову почала просити про вбивство. Я відмовлявся, але вона продовжувала наполягати, казала, що готова померти, що вранці була в церкві, висповідалася. Коли мама пішла до себе в кімнату, я на якийсь час заснув. Після того, як прокинувся, взяв мотузку, підійшов до неї і... просто виконав її прохання... Вона була морально до цього готова, одразу очі заплющила, не пручалася, тільки рукою злегка махнула, коли я дужче затягував зашморг...

...Подальші дії підлітка важко зрозуміти. Він посадив задушену матір на диван і пішов до своєї кімнати спати. Щойно скоєний злочин не зашкодив хлопцеві заснути. Уже після пробудження юнак зателефонував до міліції. На допитах він поводився спокійно і розважливо. Возити хлопцеві передачі до в’язниці не буде кому: свого батька він не знав від народження, а матір вбив власними руками.

Наталя ДОРОНІНА(відділ у зв’язках з громадськістю ГУМВС України в Донецькій області).