Передостанній місяць року обіцяє активізацію політичної боротьби за місця в парламенті, а це посилить інфляційні очікування. Поза тим динаміку цін на споживчому ринку головно зумовлять інші, не менш важливі, чинники, як-то — рівень курсової стабільності на валютному ринку та імпорту, вартість ресурсів на світовому ринку, політична воля лібералізувати тарифи на газ для населення тощо. Як на мене, на споживачів очікує черговий виток зростання цін на енергоносії, подорожчання грошово-кредитних ресурсів і цінова корекція на імпорт, а відтак інфляцію меншу за 3,0 відсотка я прогнозувати не беруся.

Бензин (високооктановий) — середня вартість А-95 втратить у ціні 50—60 копійок, стабілізувавшись на рівні 5,7—5,8 гривень за літр.

Я гадаю, в першій декаді місяця на роздрібному ринку збережеться низхідний ціновий тренд, але ближче до середини і кінця місяця він не втримається через зростання курсу долара до гривні. (Нафта і продукти її переробки купуються імпортерами за інвалюту). Я виключаю, що уряд підніме акцизи на нафтопродукти, оскільки, по-перше, він пообіцяв це операторам ринку; по-друге, проти цього виступить МВФ; по-третє, європейські країни зараз знижують, а не посилюють податковий тиск.

Борошно — подешевшання на 10 відсотків.

Україна збере високий врожай зернових (валовий результат поступатиметься тільки показнику 1990 року), але через падіння цін на зерно у світі та загороджувальне мито Євросоюзу виручка від експорту її розчарує. До того ж на користь мого прогнозу свідчать і засіки Аграрного фонду, і головне — рішучість уряду попередити будь-який шок на хлібному ринку.

Хліб білий, першого сорту, формовий — подешевшання на 2 відсотки (до 8 копійок на кілограмі), хліб житній — подешевшання на 3 відсотки (до 10—12 копійок на кілограмі).

Подешевшання зерна не призведе до істотного зниження цін на продукти його переробки. З другого боку, цілком імовірне подорожчання електроенергії і зростання видатків на фонд оплати праці навряд чи істотно підвищать собівартість хлібобулочних виробів, від якої залежить і рівень роздрібних цін, і рентабельність пекарень. Адміністративний вплив на бізнес під час виборчої кампанії якщо й матиме місце, то символічне.

М’ясо — подорожчання на 5 відсотків. Ковбаси — подорожчання на 20 відсотків.

Поза сумнівом, цього року сезонне подорожчання м’яса та м’ясопродуктів мінімізує скорочення купівельної спроможності населення. Поза тим я вважаю, що уряд не ініціюватиме як антикризовий інструмент підняття податків на імпортні надходження, що також вплине на роздрібні ціни.

Крупи — подорожчання до 50 копійок на кілограмі. КартоплЯ — подорожчання до 2 гривень на кілограмі.

На динаміку роздрібних цін справлятиме значний вплив психологія приватного сектору і фермерських господарств, яким осіння виручка потрібна передусім для погашення узятих навесні кредитів.

Овочі — подорожчання на 10 відсотків, фрукти — на 15 відсотків.

Я схиляюсь до того, що в листопаді прискориться зростання цін на овочі та фрукти, а подорожчання останніх зумовить імпортна продукція через нестабільний курс американського долара до гривні.

Олія (рафінована) — подешевшання літра на 10—20 копійок.

Можу, звісно, помилитись, але не дуже, оскільки падіння цін на зовнішньому ринку і велика кількість нереалізованого насіння за старими цінами — на внутрішньому, змушує виробників, що називається, розпродаватися, незважаючи на збитки.

Молоко — подорожчання на 10 відсотків, молокопродукти — подорожчання на 10 відсотків.

Уповільнення виробництва молока та молокопродуктів улітку через довготривалу тенденцію скорочення поголів’я і нестабільність закупівельних цін уже позаду, але на часі — важкий доступ до кредитів для виробників і податкових пільг, реальне зниження доходів населення, що, поза сумнівом, внесе корективи у структуру споживання. За таких обставин ринок у листопаді тяжітиме до інерційного підняття цін.

Ліки — подорожчання в середньому на 25 відсотків.

Я прогнозую рівно стільки, скільки дозволяє торговельна націнка в роздрібній торгівлі після обмежувального розпорядження Кабінету Міністрів. Я погоджуюсь, що курсова нестабільність надихнула деяких власників аптек поспекулювати, але разом з тим добре усвідомлюю, що підняти ціни на імпортні ліки могли і видатки на реєстрацію та апробацію медичних препаратів.

Цукор — подорожчання в середньому до 3,80 гривні за кілограм.

Підстав для зменшення пропозиції солодкого продукту на ринку немає, оскільки в роздробі з’явиться цукор, виготовлений із сировини нового врожаю. Як на мене, помірне подорожчання цукру до кінця року зумовить болісний процес заміни вітчизняної продукції імпортною, а також корекція структури споживання.

Алкогольні напої — подорожчання на 15—20 відсотків.

Економічних підстав для різких цінових коливань на цьому ринку немає. Скажу більше, на мою думку, це чи не єдиний ринок, на якому якість і результативність державного регулювання справляє позитивне враження. Неабияким чином цьому посприяло, зокрема, і перенесення термінів запровадження нових ставок акцизного збору.

Житло, оренда — подорожчання на 10 відсотків.

В експертному середовищі побутує думка, що стагнація на будівельному ринку спричинить подешевшання оренди житлових приміщень. Згоден, але тільки не в листопаді, тобто не так швидко. А в листопаді вартість оренди житлових приміщень, як на мене, зросте, оскільки вона цілковито прив’язана до долара США.

Житлово-комунальні послуги — подорожчання на 25—30 відсотків.

На подорожчання електроенергії і газу вказують прогнозні ціни НКРЕ, а це вірна ознака адекватного підвищення цін на житлово-комунальні послуги, які почали помітно зростати вже у жовтні.

Промтовари — подорожчання на 10 відсотків.

Попри зниження купівельної спроможності споживачів і об’єктивне зменшення обсягів продажів автомобілів, оргтехніки та інших товарів довготривалого користування, промтовари дорожчатимуть по мірі того, як зростатиме курс долара. І, відповідно, це негативно позначиться на індексі зростання споживчих цін через високу питому вагу імпорту в загальній товарній пропозиції.

Транспортні послуги — подорожчання на 10 відсотків.

Я виходжу з того, що транспортні послуги дорожчатимуть до кінця року інерційно, адекватно коливанню цін на нафтопродукти. При цьому домовитися уряду з органами місцевої влади стосовно «заморожування» транспортних послуг буде нелегко через скорочення податкових платежів до місцевих бюджетів, відсутність політичного консенсусу перед виборами, перспективу безробіття.

Офіційний курс — 5,90 гривні за долар США.

Нацбанк перейде на жорстке адміністрування валютного ринку і, як на мене, максимально зблизить офіційний і міжбанківський курси гривні до долара. Поза тим офіційний курс девальвуватиме й далі, оскільки інвесторів не цікавитиме наш внутрішній ринок, доки курсовий ризик становитиме 20 відсотків річних і вище, як це спостерігалося у жовтні.