У середу депутати Глибоцької районної ради скликали позачергову сесію, щоби прийняти звернення до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради з вимогою припинити дію наказу голови Державної митної служби Валерія Хорошковського про ліквідацію Вадул-Сіретської митниці. Це рішення вони оцінюють як політично заангажоване, прийняте з метою усунути з посади керівника Вадул-Сіретської митниці — генерала, екс-заступника голови Держмитниці, депутата облради Миколу Салагора. Депутати справедливо вважають, що ліквідація Вадул-Сіретської митниці, яка працює на території району вже понад 60 років, негативно позначиться на наповненні районного бюджету, і той недоотримає понад три мільйони гривень лише у вигляді податку з доходу фізичних осіб. Тим часом облаштування нової митниці у Чернівцях потребуватиме більш як 20 мільйонів гривень.

Як заявила присутня на сесії голова фракції БЮТ в Чернівецькій обласній раді Сільвія Віщук, позицію районних депутатів найбільша фракція облради підтримує і збирається терміново скликати позачергову сесію обласної ради для прийняття аналогічного звернення. Заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Борис Баглей у своєму виступі наголосив, що ліквідація Вадул-Сіретської митниці проводиться з єдиною метою — усунути з посади принципового генерала Миколу Салагора. В області діє указ Президента про оголошення Чернівецької області зоною стихійного лиха, який передбачає мораторій на проведення будь-яких реорганізацій в органах, що забезпечують його виконання. Тому рішення Держмитслужби про реорганізацію чернівецьких митниць є невчасним і поспішним, переконаний можновладець.

Як уже писала газета «Голос України», раніше з відкритим листом до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, керівника фракції БЮТ та голови Держмитслужби зверталися депутати Чернівецької обласної ради, які наголошували на тривалому відомчому та політичному тиску з боку окремих працівників Держмитслужби на керівництво Вадул-Сіретської митниці з метою усунення з посади Миколи Салагора, який протистоїть запровадженню контрабандних схем.

На нещодавній колегії Держмитслужби гострій критиці було піддано роботу Південної, Одеської митниць. Промовці після озвучення негативних проявів у системі загалом конкретно вказали на вертикаль, у якій фігурують особи, згадані в нашій минулій публікації, і навіть назвали суми, які доводилося регулярно з місць відвозити до Києва. Керівництво митниці оперативно вжило заходів, і звинувачені у виступах регіональних митників особи вже або звільнені, або відсторонені від служби. Незрозумілим залишається лише той факт, чому шишки посипалися і на Вадул-Сіретську митницю. Микола Салагор вважає, що митницю ліквідовують через те, що спротив проти кадрової вакханалії, зорганізованої київськими чиновниками, яких нині звільнили й усунули від контрабандного пирога, розпочався саме з Вадул-Сірета. У недавньому інтерв’ю УНІАН він же заявив, що на очах відбувається прихватизація усієї митної системи України.