Голова Верховної Ради

Арсеній Яценюк привітав учасників ІV з’їзду Національної спілки краєзнавців. Високою оцінкою колективних заслуг перед державою, зазначив він, стало присвоєння Всеукраїнській спілці краєзнавців національного статусу.

«Ваша спілка давно визнана широкою українською громадою, — йдеться у привітальному тексті, — адже об’єднала у спільній праці й академіка, й учня — дослідників минулого та сьогодення від Волині до Донецького краю».

Краєзнавці завжди ставили перед собою високу і благородну мету: дослідження історико-культурної спадщини, сприяння збереженню історичної пам’яті народу, формування знань про долі видатних людей, окремих родин, представників різних націй, підкреслив Арсеній Яценюк. Він нагадав, що саме краєзнавці здійснили громадянський подвиг — підготували і видали унікальне у світовій культурі енциклопедичне видання під назвою «Історія міст і сіл України». На переконання глави парламенту, найкращою подякою за це рукотворне диво було б видання нової редакції унікальної роботи.

Важливою складовою діяльності спілки є її співпраця з освітянами і, що важливо, з учнівською та студентською молоддю, наголосив Голова Верховної Ради. Це природно і мудро, що творча професійна спілка дбає про майбутнє українського краєзнавства, яке є неодмінною складовою духовності громадянського суспільства, сказав він.

Арсеній Яценюк побажав учасникам з’їзду та всім краєзнавцям нових плідних пошуків. «Хай віднайдене і досліджене вами минуле стане життєстверджуючою основою для молодих поколінь, надихає на утвердження миру, добра на нашій землі», — йдеться у привітанні.