Суботній «Європейський конгрес підкарпатських русинів», що зібрав у Мукачевому аж сто осіб, налаштованих «удосконалити географію» України появою «автономії русинської держави», мав би заслуговувати на таку саму «масштабну» увагу, як і сам захід. Однак погрози — якщо обласна рада й державні органи не відреагують на вимогу про автономію, то русини оголосять про свою незалежність, — попри всю недорікувату кумедність, свідчать: хтось почав надто активно роздмухувати сепаратистські іскри по периметру нашої держави. І цей «хтось» настільки очевидний, як «нахабна руда морда» лисиці, що додумалась махлювати з картами перед носом у вовка.

Дуже промовисто, що навіть « автономію держави» члени «конгресу» «здобували» під прапорами російської організації «Родіна», — з такою «незалежністю» треба Карпати міняти на Урал і звертатися з петиціями не до Закарпатської облради, а «бити чолом» до котрогось із суб’єктів Федерації: доки китайці ще не освоїли Сибір до решти, може, й для «автономного царства» там наріжуть трохи тайги. Хоча кому воно там потрібне? Це в Україні «русинська карта» має ціну: на «родінє» який з мізера козир?

І «історичне» зібрання, і так званий русинський рух на Закарпатті викликав обурення багатьох українських політиків. Зокрема, народний депутат Ярослав Кендзьор назвав мукачівський з’їзд соратників співголови конгресу отця Димитрія (Сидора) — специфічно відомої в області особи — «політичною провокацією, спланованою спецслужбами Росії». «Ситуація, — наголошує він, — вимагає негайного втручання СБУ і Генеральної прокуратури з відповідними для сепаратистів наслідками». В принципі погоджуючись з цією оцінкою, все-таки вважаю, що перелік запропонованих паном Кендзьором інстанцій неповний. Скажіть, чи можна на здорову голову вигадати такий шедевр, ще й зафіксувати його в меморандумі, одностайно ухваленому на з’їзді: «У відповідь на погрози галицьких націоналістів-терористів підірвати нафтопровід «Дружба» і газопроводи, русини, які стали гарантами безперешкодного транзиту, згодні на розміщення сил швидкого реагування з Європи і РФ для охорони транспортних потужностей на території русинів...»? Ну який тут Генпрокурор зарадить? Який керівник СБУ допоможе? Тут потрібне втручання профільних спеціалістів — з усіма відповідними наслідками. Врешті-решт, справді з виділенням «автономних» приміщень для особливо буйних гарантів транзиту...

...Речниця Служби безпеки Марина Остапенко повідомила, що активістів конгресу неодноразово попереджали про відповідальність, а в червні 2006 року СБУ порушила кримінальну справу за статтею про зазіхання на цілісність України. Нинішні події будуть розслідувати в рамках цієї справи. Цікаво, чи замислювалися над таким розвитком ситуації ті депутати-«нашоукраїнці» обласної ради, які в березні минулого року проголосували за внесення терміна «русин» до переліку національностей краю з «політичних міркувань, а не історичних»? Чи зрозуміли тепер, що політика їхня обернулася на історію з прикрим душком? І для краю, і для всієї України.