Під час робочої поїздки на Житомирщину керівник блоку свого імені Володимир Литвин та член цієї фракції Микола Рудченко відвідали Коростень, Овруцький і Народицький райони. Об’єднує ці території те, що вони найбільше постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС.

Чорнобильські проблеми досі не вирішено

Про Чорнобиль ніхто не говорить, намагаються закрити цю тему, зазначив Володимир Литвин, спілкуючись із жителями Народичів біля меморіалу селам, які сумнозвісна аварія стерла з карти. Люди в чорнобильській зоні не отримують того, що декларувалося. Ситуація не покращилася, здоров’я населення не поліпшилося, а матеріальні компенсації не діють, переконаний він. Політик наголосив, що слід подумати і про те, як господарювати на забруднених територіях, дати відповідні преференції. Сьогодні ніхто не може розібратися в законах, зрозуміти, що діє, а що ні, сказав Володимир Литвин. Нинішні процеси повинні змусити владу повернутися до цієї проблеми, запевнив політик. Навіть якщо буде вирішено питання побудови саркофагу над реактором, це не означатиме, що все гаразд. Треба привернути увагу світової спільноти до проблем Чорнобиля. Після закриття ЧАЕС вона «списала» їх, зробивши висновок, що це справа України, що в нас — перебільшення масштабів трагедії і невиправдані страхи.

— Коли приймали бюджет на 2008 рік, ми з Миколою Рудченком та ще 18 депутатами нашої фракції говорили, що не можна робити це так, що зупиняються пільги і соціальні виплати, натомість обіцяють, що повернемо по тисячі гривень знецінених заощаджень, — нагадав керівник парламентської фракції. — Заклали в бюджет на повернення шість мільярдів гривень, а зупинили соціальних виплат і пільг на сто п’ять мільярдів. А потім звинувачували тих, хто не голосував за це. Я казав і кажу: не можна ошукувати людей. Давайте скажемо їм правду. Звичайно, знецінені заощадження треба повертати. Але ж не можна робити це, вводячи в оману людей.

Водночас Микола Рудченко нагадав, що і в райцентрі Народичі, і ще в кількох селах, які віднесені до другої зони, залишилися проживати люди. Тому треба подбати, щоб там було створено нормальні умови: працювала освіта, медицина, діяв водогін тощо.

Усе залежить від кожного з нас

Про нинішню ситуацію в країні Володимир Литвин сказав словами українського класика: «Пливе нудьга, пливе безнадія і стиха схлипує сум». Політик заявив, що належить до людей, які мають право говорити Президентові, прем’єрові, всім, хто при владі: треба шукати те, що об’єднує, а не те, що роз’єднує. «У 2004 році був складний, драматичний період, коли треба було брати на себе відповідальність, і я зробив це», — нагадав він.

— Коли виконавча влада не діяла, залишалася одна Верховна Рада, — сказав В. Литвин. — Це було непросто в умовах, коли рвали в різні боки, намагалися диктувати, як діяти. Ми зробили тоді головне і визначальне: не допустили громадянської війни в країні. Тому сьогодні в мене є моральне право говорити Президентові, урядові й Верховній Раді, що так далі жити не можна. Бо в нас складається парадоксальна ситуація. Керівники держави, хоч і є представниками одної команди, між собою не розмовляють. А ситуація в країні складна.

Я звертався до Президента: треба щось одне — або здійснювати антикризові заходи, або йти на вибори. Бо після прийняття рішень Верховною Радою з кризою має боротися уряд, а зрозуміло, що під час передвиборчих перегонів ніхто нічого не робитиме, всі думатимуть тільки про те, як перемогти.

На думку Володимира Литвина, нині потрібно неухильно дотримуватися положень Конституції, адже протистояння тому й виникло, що вимог Основного Закону ніхто не дотримується. Коли на початку вересня об’єдналися БЮТ і Партія регіонів, вони приймали рішення, які також порушували Конституцію. Кілька разів за короткий час міняли закон про Кабінет Міністрів. Спочатку намагалися сподобатися Президенту, потім, посварившись із ним, стали перебирати повноваження на себе. Врешті-решт відмінили те, за що перед тим голосували. Якщо країна і далі житиме за такими підходами, порядку не буде, застеріг народний депутат.

Коли порозуміння між гілками влади не буде, переконаний Володимир Литвин, слід внести зміни в законодавство і провести виборчу кампанію протягом трьох тижнів, щоб не пізніше 10 грудня Верховна Рада почала працювати, адекватно відповідаючи на виклики, які стоять перед країною і перед усім світом.

Не діяти за чужими рецептами

На запитання, чому Блок Литвина у Верховній Раді ні до кого не приєднався, лідер Народної партії відповів так: «А кого підтримувати? Тих, у кого сім олігархів — найбагатших людей Європи, чи тих, у кого шість?» На заході України голосують за «своїх», на сході — теж за тих, кого вважають «своїми», на Житомирщині настрої розділилися, поділився враженнями політик. Водночас, у списку найбагатших людей Центральної і Східної Європи дуже багато українських олігархів. «У мене, — сказав Володимир Литвин, — рука не підніметься, щоб допомогти їм забрати те, що ще залишилося».

Нині необхідно провести суцільну інвентаризацію, з’ясувати, що приватизовано, як виконуються умови приватизації, чому не розвиваються виробництва, не виплачується заробітна плата, закриваються підприємства, наголосив політик. Він також вважає, що земля не може бути предметом продажу.

Володимир Литвин констатував, що на Житомирщині середня зарплата робітників на 600 гривень менша, ніж загалом по Україні. «Я не допущу, щоб було реалізовано пропозицію уряду про замороження зарплат і пенсій на два роки», — пообіцяв він своїм землякам. На його думку, оподаткування повинно бути прогресивним: багаті мають платити 70 відсотків від доходів, а податок на нерухомість треба збирати з власників дорогих особняків, а не з тих, хто тісниться в квартирах. Політик переконаний, що увагу треба звернути передусім на контроль за витрачанням коштів, охорону здоров’я, село, житлово-комунальну сферу, освіту.