Ранкове засідання 29 жовтня

Учора Верховна Рада ухвалила в першому читанні внесений Президентом України законопроект «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України». За цей документ проголосували 248 народних депутатів, зокрема 156 представників БЮТу, 72 — «НУ—НС», 18 — від Блоку Литвина та двоє депутатів від Партії регіонів. Проте цей парламентський день знову розпочався блокуванням президії та трибуни Верховної Ради, яку представники БЮТу розблокували за кілька хвилин до появи в сесійній залі керівництва парламенту та уряду.

Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що мав розмову з представниками Міжнародного валютного фонду, який готовий розглянути питання про виділення коштів Україні залежно від дій українського парламенту. «Тобто дійшли до ситуації, коли підстроюються під нас», — зауважив він. Водночас глава парламенту повідомив, що основну дискусію щодо черговості розгляду питань порядку денного розв’язано. Першими розглядатимуться законопроекти про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України. Таких документів до порядку денного було включено кілька — президентський, урядовий, Партії регіонів, «НУ-НС», а також постанова Петра Симоненка.

Представляючи президентський законопроект, перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак, зокрема, зазначив, що для вирішення економічної кризи державі потрібні консолідовані рішення політичних сил. Він також охарактеризував основні принципи, які включає документ. Це — запровадження стабілізаційного фонду, джерелами фінансування якого мають стати приватизаційні кошти, а також зовнішні та внутрішні запозичення.

Передбачає документ і підтримку малого та середнього бізнесу, а також галузей, які опинилися в критичній ситуації. Це, зокрема, стосується сільського господарства. За словами О. Шлапака, якщо не буде ухвалено жодного рішення щодо податку на додану вартість для селян, то з нового року вони оподатковуватимуться за звичайною ставкою ПДВ, це стане початком кінця нашого сільського господарства, наголосив він. Водночас він зауважив, що жодним чином не йдеться про заморожування соціальних виплат. За його словами, прожитковий мінімум і мінімальну заробітну плату можна буде піднімати на рівень інфляції. «Більшого в ці два роки ми зробити не зможемо», — наголосив О. Шлапак.

Представляючи урядовий законопроект, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко зауважила, що, хоча президентський документ не враховує всіх урядових пропозицій, Кабмін готовий зняти свій законопроект на користь документа глави держави. Водночас вона закликала опозиційні фракції консолідуватися навколо стабілізації ситуації в країні.

Опозиційний проект закону про мінімізацію впливу фінансової кризи на економіку країни представляв Микола Азаров. Щоправда, левова частка його виступу була спрямована на критику діяльності чинного уряду. Крім того, за його словами, повернути Міжнародному валютному фонду наданий кредит протягом п’яти років — абсолютно нереально. На його думку, такий кредит має розраховуватися щонайменше на 10—15 років.

Власний законопроект представив і народний депутат Станіслав Аржевітін (фракція «НУ—НС»). Утім парламентарій був згодний відкликати його за умови, що в президентському проекті будуть враховані його пропозиції щодо Національного банку та банків, які опинилися на межі банкрутства.

За твердженням Петра Симоненка (фракція КПУ), який представляв власний документ, прийняття умов МВФ — черговий етап шокової терапії для країни. У своєму проекті парламентарій пропонував запровадити мораторій, зокрема, на підвищення цін на житлово-комунальні тарифи, звільнення працівників, а також закликав не проводити приватизацію державного майна, бо, за його твердженням, його віддаватимуть за безцінь.

Думку Комітету з питань податкової та митної політики щодо представлених законопроектів озвучив Сергій Терьохін. Він повідомив, що комітет підтримує президентський законопроект, який загалом підготовлений фахово і його можна ухвалювати у першому читанні із зауваженнями комітету.

Водночас сесія ухвалила рішення, що працюватиме у пленарному режимі доти, поки не будуть розглянуті у першому читанні усі питання порядку денного. Наразі сесія має розглянути зміни до деяких законодавчих актів (щодо вдосконалення механізму позачергових виборів та організації діяльності Центральної виборчої комісії) та зміни до державного бюджету на 2008 рік щодо протидії фінансовій кризі та фінансування проведення позачергових виборів народних депутатів, а також щодо вжиття заходів з мінімізації наслідків світової фінансової кризи, фінансування пенсій, проведення позачергових місцевих виборів. А також зміни до законів про судоустрій і про статус суддів та питання ратифікації.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.