Єжи Гофман не є автором фільму «Вогнем і мечем». Таким був вердикт одного з столичних судів. У аналогічній ситуації опинився і Віктор Гресь, режисер-постановник фільму «Чорна курка, або Підземні жителі». Його, за словами директора Всеукраїнського громадського об’єднання «Гільдія кінорежисерів 24/1» Сергія Кулакова, Вищий господарський суд не визнав суб’єктом авторського права. Також під сумнів судами України поставлено авторські майнові права Давида Черкаського в мультфільмі «Острів скарбів». Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН, яку організували зазначені особи.

У свою чергу, в Міністерстві культури і туризму «Голосу України» повідомили, що авторські права польського режисера Єжи Гофмана міністерство не порушувало, оскільки в усіх прокатних посвідченнях зазначено, що режисером фільму «Вогнем і мечем» є Єжи Гофман. А щодо виплати авторської винагороди, то це питання не належить до компетенції Мінкульту і повинно було вирішуватися договором, що укладаються кіностудією з авторами фільму перед початком його створення.

Дещо інша ситуація з вітчизняними авторами, зокрема, на момент створення фільмів «Чорна курка, або Підземні жителі» та «Острів скарбів» право власності на ці твори визначалися Цивільним кодексом УРСР, відповідно до статті 483 передбачалося, що майнові права авторів на твір набувало підприємство, яке здійснило його зйомку. Зауважимо, що відносини з авторами тоді визначались як службові, що виникали внаслідок трудових угод, і оплата (виплата гонорарів) за аудіовізуальні твори здійснювалася у порядку реалізації трудових відносин між працівником та державним підприємством — роботодавцем.