Футбол. Участь збірних України, Шотландії, Англії, Сербії та Данії не знизила б якість учасників Євро-2008. Про це заявив президент УЄФА Мішель Платіні, коментуючи нещодавнє рішення виконкому УЄФА збільшити починаючи з 2016 року число учасників фінальної частини чемпіонату Європи з 16 до 24.

«Якість побачених нами під час Євро-2008 матчів теж підтвердила високий технічний рівень європейського футболу», — відзначив керівник УЄФА.

«Мушу сказати, що коли 2007 року на Конгресі УЄФА в Дюссельдорфі (Німеччина) низка національних асоціацій порушили питання про розширення кількості учасників фінальної стадії чемпіонату Європи з 16 до 24, я був налаштований скептично. Проте Євро-2008 переконало мене в тому, що ця ідея хороша», — відзначає Платіні.

Він вважає, що емоційний рівень змагань треба підвищити за рахунок введення стадії 1/8 фіналу. Крім того, потрібно зробити так, щоб всі матчі групового етапу або принаймні їх явна більшість мали ключове значення завдяки тому, що кращі з числа тих, хто посів треті місця, проходили б далі.

Він додав, що, в такий спосіб підвищуючи шанси команд на вихід в плей-оф, з них частково знімається психологічний тиск — за нинішньої системи поразка в першому матчі часто означає практично виліт із турніру.

«Немає причин побоюватися, що відбірні матчі стануть менш цікаві та важливі — якраз навпаки. Можливість вийти у стикові ігри з третього місця загострює конкуренцію у кваліфікації, підтримує інтерес до матчів і для багатьох зберігає надію на досягнення фінального етапу», — цитує президента УЄФА офіційний сайт організації.

Міхел став «гірником»

Ми вже повідомляли, що відомий словацький футбольний арбітр Любош Міхел завершив кар’єру. А оце днями він підписав контракт із ФК «Шахтар» (Донецьк). Цю інформацію підтвердили у прес-службі клубу.

Згідно з угодою один із найавторитетніших арбітрів сучасного футболу стане директором відділу міжнародних змагань. Новий департамент відповідатиме за всі аспекти організаційного супроводу міжнародних змагань. Передусім це матчі «гірників» у Лізі чемпіонів і Кубку УЄФА. Крім того, словацький фахівець опікуватиметься участю всіх команд футбольної академії «Шахтаря» в європейських турнірах.

Варто зазначити, що у світлі створення Асоціації європейських футбольних клубів роботи в новому департаменті буде досить. Любош Міхел висловив упевненість, що, маючи заслужений авторитет у європейському футболі, зможе принести відчутну користь українському клубу.

Учора пан Міхел разом із своєю новою командою побував в Ужгороді на матчі Кубка України. Звідти він на декілька днів вирушив додому. А вже на вихідних повернеться до Донецька «з речами».