Делегація Верховної Ради України на чолі з головою Комітету в закордонних справах Олегом Білорусом взяла участь у роботі 119-ї Асамблеї Міжпарламентського cоюзу, яка проходила у Женеві (Швейцарська Конфедерація).

У своєму виступі на пленарному засіданні, присвяченому обговоренню світової фінансової кризи, щодо ролі парламентів у запобіганні та подоланні фінансових кризових явищ глобального виміру Олег Білорус наголосив на необхідності запровадження системи колективної відповідальності парламентаріїв світу за подібні явища. Він, зокрема, відзначив, що нинішня фінансова криза перейшла у вимір тотальної комплексної економічної кризи початку ХХІ століття, включаючи продовольчу, енергетичну, кризу ресурсів тощо.

Серед основних причин такої ситуації голова комітету відзначив небачену досі акумуляцію внутрішніх та зовнішніх фінансових боргів надрозвинутими країнами світу; стрімке зростання рівня надспоживання розвинутими країнами фінансових ресурсів та глобальних фінансових спекуляцій, що призвело до віртуалізації значною мірою світової економіки загалом; невиправдані надінвестування в обтяжену боргами економіку надрозвинутих країн; брак контролю за їх економічним розвитком.

О. Білорус запропонував заходи, які можна вжити для розв’язання зазначених проблем: запровадження нової системи довготермінового глобального фінансового планування й управління на кшталт «світового фінансового уряду»; негайне створення національних та міжнародних фондів страхування фінансових ризиків; розширення національних і міжнародних фінансових резервних і стабілізаційних фондів, невідкладне запровадження системи міжнародної фінансової відповідальності за нарощування боргів, фінансового надспоживання і надінвестування у найбільш розвинутих країнах світу; невідкладне створення нового органу в системі ООН — ради економічної безпеки, яка має опікуватись питаннями запобігання та координування виходу з глобальних фінансових криз.

Глава української парламентської делегації виступив також на пленарному засіданні, присвяченому темі «Роль парламентів у сприянні ядерному нерозповсюдженню та роззброєнню і забезпеченню набуття чинності Всебічною Угодою щодо заборони ядерних випробувань». Він, зокрема, зазначив, що «в контексті сучасного світоустрою проблема ядерного нерозповсюдження і роззброєння не лише залишається питанням глобального виміру, а й набуває рис перспективного її вирішення».

О. Білорус наголосив, що прикладом може «слугувати досвід України, яка, маючи третій у світі ядерний потенціал, виступила з історичною ініціативою і першою, та поки що єдиною в світі, здійснила повне ядерне самороззброєння».

Український парламентарій підкреслив, що ця ініціатива «становить безпрецедентний приклад для усіх країн світу, особливо для де-факто ядерних».

Доповідач висловив переконання, що обрана і втілена в життя Україною програма мирного без’ядерного розвитку стане оптимальною моделлю для інших держав на шляху побудови глобального без’ядерного суспільства.

Німецько-українська депутатська група в бундестазі ФРН працює ефективно

Голова Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк провів зустріч з делегацією Німецько-української групи міжпарламентських зв’язків бундестагу ФРН. Сторони обговорили внутрішньополітичну ситуацію в Україні, євроінтеграційні перспективи нашої держави та досвід Німеччини у прийнятті законопроектів щодо стабілізації ситуації на фінансових ринках.

Голова комітету оцінив співпрацю українських і німецьких парламентаріїв, а також діяльність Німецько-української депутатської групи в бундестазі ФРН як інтенсивну та ефективну.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.