Учора архітектурно-містобудівна рада Києва прийняла рішення щодо проекту будівництва НСК «Олімпійський. Затвердили техніко-економічне обгрунтування реконструкції наявних і будівництва нових споруд Національно-спортивного комплексу (НСК) «Олімпійський».

Проект розробила проектна організація німецької компанії GMP. За словами головного архітектора міста Василя Присяжнюка, проект коштував 21,85 мільйона євро, а реконструкція стадіону на цей момент оцінюється у 303 мільйони доларів.

За словами головного архітектора проекту Романа Хеппа Хоффмана, загальна кількість місць на новому стадіоні становитиме майже 72 тисячі. При цьому кількість місць, з яких глядачі найкраще бачитимуть арену без будь-яких перешкод, — лише 52 тисячі.

«Хоча якщо ми посунемо рекламні банери на 2 метри вперед, то чиста місткість стадіону буде 62 тисячі глядачів», — додав німецький проектант.

На першому рівні розташується VІP-зона і бізнес-ложа. У цоколі стадіону буде комерційна зона, а також приміщення для преси. У просторі скляного павільйону під трибунами другого ярусу, можливо, будуть проводити комерційні виставки, також розробляється проект кінотеатру, з яким поки що не згодні німецькі архітектори.

У підземному рівні запроектована парковка для 400 авто тільки для VІP-гостей. За словами Василя Присяжнюка, паркувальні місця для глядачів, згідно з вимогам УЄФА, повинно побудувати місто на відстані не далі як за півтора кілометра від стадіону й обсягом близько 12 тисяч машино-місць. Однак представники київської влади сьогодні заявляють, що таку кількість паркувальної площі до 2012 року забезпечено не буде.

Крім того, за словами Хеппа Хоффманна, основні шляхи евакуації глядачів буде спрямовано в Лабораторний провулок, на вулиці Димитрова, Лесі Українки та Велику Васильківську.

Пан Присяжнюк повідомив, що після схвалення техніко-економічного обґрунтування реконструкції на містобудівній раді ці документи розглянуть в Кабінеті Міністрів, після чого буде затверджена кошторисна вартість й одночасно почнуться розробка стадії «Проект» і будівельні роботи. За його словами, це обумовлено стислими термінами, відведеними на реконструкцію стадіону.

НСК «Олімпійський» збудовано наприкінці 30-х років минулого століття і відкрито 1946 року. У 1980-му на його арені проводили групові матчі з футболу московської Олімпіади-80. Запланована реконструкція пов’язана з проведенням фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.