На Полтавщині урочисто ввели в дію одинадцятий будинок сімейного типу. За словами голови облдержадміністрації Валерія Асадчева, саме ця форма виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, має прийти на зміну інтернатним закладам.

На початку минулого місяця будинок сімейного типу, розрахований одразу на п’ять родин, відкрили в Гадячі. Наступним став будинок у селі Світлогірське Кобеляцького району. Подружжя Михайла та Лідії Костенків (глава сімейства, до речі, працює священнослужителем) вирішило долучитися до благородної справи й узяти на виховання семеро дітей. А обласна і місцева влада допомогли знайти та облаштувати приміщення для будинку сімейного типу.

«У Світлогірському було приміщення комунальної аптеки, яке частково не використовувалося. Тому ми звернулися до обласної ради із проханням передати нам його на баланс. Дякувати зусиллям облдержадміністрації та розумінню депутатів — нам передали цей будинок. Ми взяли кредитні ресурси, домовилися із приватними підприємцями, капітально відремонтували споруду, щоб встигнути до початку холодів», — розповідає голова Кобеляцької районної ради Олег Решетило. У планах — розширити будинок, бо діти ростимуть і потребуватимуть більше місця для занять та відпочинку.

Входини у нову оселю родини Костенків святкували всім селом. Як годиться — було безліч подарунків. Районні та обласні служби, приватні підприємці, кожен як міг, підтримав велику родину. Велосипеди, шкільне приладдя, побутова техніка, меблі, приладдя для роботи у садку, канарка, свинка — усе стане в нагоді сімейству Костенків.

Це конкретний результат програми «Зігрій любов’ю дитину», яку започаткував Президент України Віктор Ющенко. «Коли розпочиналася програма зі створення будинків сімейного типу, вона, відверто кажучи, давалася непросто, — зазначив голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев. — Дуже важко було знайти людей, які згодилися б узяти на себе таку велику і гуманну місію — виховувати дітей. Але зараз бажаючих, дякувати Богові, стає дедалі більше. У нас уже створено 11 таких будинків, в яких виховується понад 200 дітей. Бо хоч би які гарні були в нас інтернатні заклади, вони не замінять дитині батьківської любові та турботи. В будинку сімейного типу діти мають більші можливості для того, щоб знайти і реалізувати себе».

На наступний рік обласна державна адміністрація ставить за завдання створити хоча б по одному такому будинку в кожному районі області. Та бере на себе зобов’язання всіляко сприяти таким родинам.

Полтавська область.

На знімку: сім’я Костенків та гості.

Фото надано управлінням інформації Полтавської ОДА.