«Голос України» 21 жовтня повідомляв про спробу рейдерської атаки на відкрите акціонерне товариство «Сумський хлібокомбінат». Молодики захопили підприємство. Лише втручання правоохоронних органів дало змогу відновити роботу хлібозаводів. Однак ситуація продовжує залишатися невизначеною.

Дорога ціна двовладдя

Днями виконувач обов’язків голови правління Анатолій Кисиленко оприлюднив відкритий лист-звернення керівного складу підприємства до голови облдержадміністрації, прокурора області, начальника обласної міліції, міських органів місцевого самоврядування, керівників банків і нотаріусів, опублікований у місцевих виданнях («Ваш шанс» № 43 за 22 жовтня 2008 р.).

У ньому, зокрема, йдеться про те, що до рейдерської атаки причетний депутат Сумської міськради Сергій Колесніков. Автори звернення стверджують, що на підставі підроблених документів про загальні збори акціонерів, які начебто відбулися 15 жовтня цього року, пан Колесніков призначив себе керівником підприємства і завів на три об’єкти підприємства 70 невідомих молодиків — жителів Донецької, Дніпропетровської, Харківської та інших областей.

«Рейдери виламали двері кабінетів голови правління, його заступників і начальника відділу економічної безпеки, пошкодили майно підприємства, викрали печатку «Для договорів» і документи, перелік яких встановлюється». Із сейфу голови правління нападники «забрали протоколи засідань правління і наглядової ради, а також реєстр акціонерів ВАТ «Сумський хлібокомбінат».

Автори звернення наголошують: Сергій Колесніков володіє лише 36 відсотками акцій підприємства. А тому він не може провести загальні збори акціонерів через відсутність кворуму (потрібно більше 60 відсотків акціонерів). Отож таке рішення нелегітимне. Вони звертають увагу на те, що С. Колесніков, як акціонер, уже «давно не цікавиться реальним становищем на підприємстві. Його дії спрямовані виключно на продаж підприємства структурам Запорізької і Дніпропетровської областей. Про що свідчить і незаконна зміна юридичної адреси відкритого акціонерного підприємства.

Сьогодні склалася ситуація, коли Сергій Колесніков називає себе керівником підприємства, дає вказівки щодо його управління. Але ми визнаємо легітимним керівником ВАТ «Сумський хлібокомбінат» Анатолія Кисиленка», — висловлюють стурбованість автори звернення. І задають кілька запитань. Як може працювати підприємство, коли існує два керівники? Як за цих умов, пане губернатор (так у тексті), виконати ваше прохання про забезпечення населення хлібом? Хто укладатиме договори від імені підприємства для забезпечення виробництва сировиною, хто підписуватиме банківські документи про розрахунки, хто видаватиме розпорядження про рух коштів на підприємстві, у тому числі і щодо виплати зарплати?

Вони також звертають увагу на нездорову обстановку на підприємстві, а також звертаються до правоохоронних органів з проханням забезпечити його охорону. Просять банківських працівників не допустити щезання коштів з рахунків підприємства, а тих, хто має право на реєстрацію власників простих іменних цінних паперів, утриматися від внесення змін у реєстр акціонерів товариства.

Наприкінці свого звернення керівники підприємства звертають увагу керівників області на те, що «коли підприємство вийде з-під контролю Сумської ОДА через зміну юридичної адреси, ви не зможете контролювати цінову політику виробника, який знаходиться у Дніпропетровську. Розвал підприємства призведе до того, що ніша ринку хлібобулочних виробів заповниться виробниками з інших областей, які також не будуть підконтрольні ціновій політиці Сумської ОДА та іншим обласним контролюючим органам. Який хліб тоді і за якою ціною змушені будуть купляти сумчани?!»

Інша точка зору

Сергій Колесніков слова своїх опонентів спростовує. В інтерв’ю місцевим журналістам («Панорама», 22—29 жовтня 2008 року) він переконує: «15 жовтня в Сумах відбулися збори акціонерів, які були правомочні, на них був присутній Анатолій Кисиленко, достатня кількість акціонерів. Там було вирішено, що я буду працювати генеральним директором ВАТ «Сумський хлібокомбінат», а Кисиленко — моїм заступником. Невдовзі він поміняв свою думку, хоча все чітко сказано у протоколі зборів акціонерів. На даний момент я керую підприємством... Що стосується Дніпропетровська, то я, справді, найняв людей із цього міста для роботи на підприємстві».

На його переконання, «нові партнери з Дніпропетровська <...> готові вкладати гроші у підприємство, але гарантією того, що бізнес буде вестися чесно, стало перенесення юридичної адреси фірми у Дніпропетровськ».

***

Водночас, як стверджують сумські колеги, прокуратура міста порушила кримінальну справу за фактом підробки документів посадовими особами ВАТ «Сумський хлібокомбінат». Вони наводять слова прес-секретаря прокуратури Сумської області Олексія Дерев’янка: «Перевірка прокуратури встановила, що посадові особи підприємства надали протокол зборів акціонерів, які начебто відбулися 15 жовтня. В протокол внесли дані про голосування за зміну юридичної адреси підприємства із Сум на Дніпропетровськ, внесення змін і доповнень в статут... З цим протоколом посадові особи і прибули на підприємство у супроводі невідомих».

Поки що конфлікт перейшов у стадію судових спорів і слідчих дій. Однак, схоже, відкрите акціонерне товариство «Сумський хлібокомбінат» чекає непростий період. Адже лише рейдерська атака завдала збитків на 200 тисяч гривень. А тому виникає лише одне запитання: невже для того, щоб інвестувати у розвиток ВАТ, його треба спершу розорити?