Напередодні позачергових парламентських виборів політики навколо проекту закону України «Про Державний бюджет на 2009 рік» ламають списи з підвищеною активністю.

У Кабміні підготовлений до розгляду в парламенті головний фінансовий документ вперто називають збалансованим, виваженим й успішним. Опоненти ж критикують майбутній бюджет, особливо в аграрній його частині. Міністр сільського господарства опозиційного уряду народний депутат Віктор Слаута (на знімку) в розмові наголосив: обсяги загальних бюджетних видатків, передбачених для фінансування села на наступний рік, зменшені й абсолютно не відповідають потребам галузі. Так, питома вага видатків на сільське господарство у 2009-му становить 3,4 відсотка, тоді як у 2008-му цей показник сягав 5 відсотків.

Віктор Слаута стверджує, що через неналежну державну фінансову та кредитну підтримку аграрії залишаються наодинці з жорстокою й часто недобросовісною конкуренцією в рамках СОТ. За дев’ять місяців 2008-го порівняно з аналогічним періодом минулого року імпорт сільськогосподарської продукції збільшився майже в 1,7 разу. Харчів і сировини для їх виробництва за січень—вересень до нашої країни завезено на понад 4 мільярди 708 мільйонів доларів. Так, м’яса та харчових субпродуктів за цей період імпортовано на 570 мільйонів доларів — у загальній структурі аграрного імпорту частка м’ясного зросла з 4,2 до 12,2 відсотка. Водночас майже 487 мільйонів доларів «втекло» з України на придбання жирів та олій — їх частка в імпорті зросла з 8,8 до 10,3 відсотка. Спостерігається стала тенденція: підприємства харчової промисловості дедалі більше використовують у виробництві продукції дешевші імпортні олії — передусім пальмову.

Зовнішньоторговельне сальдо залишається позитивним — 2 мільярди 670 мільйонів доларів — насамперед завдяки рекордним темпам вивезення за кордон зернових, на які припадає понад третина експорту сільгосппродукції. Так, за дев’ять місяців з України поставлено за межі держави більш як на 2,5 мільярда доларів хлібних культур.

На наступний рік, крім скорочення бюджетних програм підтримки для сільськогосподарських товаровиробників, буде змінено систему оподаткування, що уріже фінансові результати виробників і загострить соціально-економічні проблеми на селі. Тому опозиція пропонує продовжити спеціальний режим оподаткування сільськогосподарських підприємств до 2015 року. Крім цього, проектом бюджету на 2009 рік практично не передбачено видатки на бюджетні програми розвитку соціальної сфери та сільських територій, зокрема, на ремонт та оснащення сільських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів, шкіл, будівництво та ремонт доріг, будівництво газопроводів тощо.