Більше відсотка цукристості втрачено у буряках на Вінниччині під час затяжних дощів, які не припинялися в регіоні упродовж двох з половиною тижнів

Буряки в області вже викопали більш як на двох третинах площ, а цукру зварили тільки 110 тисяч тонн. До дощів буряки були солодші, цукристість коренів становила 16 відсотків. У Крижополі мали ще вищу цифру — 17 відсотків. Нині середній показник цукристості на 14 працюючих заводах області — 15 відсотків. Тому видати «на-гора» торішню кількість солодких кристалів — 300 тисяч тонн — навряд чи вдасться.

Цукор з буряків вимили дощі. Бо саме за рахунок високої цукристості, яка була на початку вересня, планували «взяти» торішній показник загальної кількості виробленого цукру. Торік з площі 102 тисячі гектарів вінничани мали 300 тисяч тонн цукру. Нинішньої весни буряки посіяли тільки на 63 тисячах гектарів.

Та найболючіша проблема, наголошує виконавчий директор асоціації «Поділляцукор» Микола Береговий, — ціна на цукор знову впала. Ще два-три тижні тому оптовики платили заводчанам по 3,05 гривні за кілограм, тепер не дають більш як 2,75 гривні. Це за того, що собівартість торішнього цукру в середньому по асоціації — 3 гривні, а на деяких заводах — 3,2 гривні. А тут ще один клопіт — з кредитами. Без них не проплатиш за газ, не купиш вугілля для печі чи вапняковий камінь.

Дощі так розмочили грунт, що навіть потужні іноземні комбайни грузнули в багнюці. Не дивно, що п’ять із шести працюючих на той час заводів змушені були зупинити роботу. Зате тепер копати легше. На деяких підприємствах примудрилися по-новому розвантажувати машини з буряками. У Гайсині, Крижополі уже не використовують підйомники для вивантаження автомобілів з коренями. Невигідно. Зайві затрати пального, мастила. Тут зробили так звані штучні підйомники. Автомобіль заїжджає на бетонний пояс, що знаходиться під кутом, водій відкриває борт — і частина буряків випадає з кузова, решту змивають водою. Корені, замість складування в бурти, одразу потрапляють на «сплавний» майданчик для миття. Те саме планують зробити в Томашполі, деяких інших заводах. Цукровари економлять кожну гривню.

Тим часом вісім заводів так і не подали гудка про початок виробничого сезону. Спочатку мали намір варити цукор-2008 на 22 заводах, потім їх кількість зменшилася до 19, далі — до 17. Насправді працює 14. Деякі продовжують різати на брухт. Як стверджує співрозмовник, нині ріжуть Кам’яногірську цукроварню, така сама участь чекає Бабинський завод, хоча там планують запустити нову технологічну лінію з виробництва біопалива. Так і не повернув борги ні робітникам, ні фермерам, ні державі власник Уладівського цукрозаводу. Загалом це підприємство заборгувало уже 12 мільйонів гривень. Не працює і Махаринецький цукровий. Одна з причин — недостатньо буряків для пуску підприємства.

Вінницька область.

Фото Галини КВІТКИ.