Парламентський комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів провів міжнародну конференцію «Національні стратегії впровадження Конвенції ООН про права інвалідів: політика, досвід, практика».

Цей форум проведено спільно із Всеукраїнським громадським суспільно-політичним об’єднанням «Національна асамблея інвалідів України» і Представництвом в Україні Організації Об’єднаних Націй (ООН) відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН. Також у конференції взяли участь представники секретаріату Президента, Кабінету Міністрів, профільних міністерств та відомств, міжнародних інституцій, державних структур зарубіжних країн, лідери українських та зарубіжних неурядових організацій інвалідів, представники правозахисних організацій.

Під час конференції відбувся обмін досвідом щодо розробки та впровадження національних стратегій та планів дій з виконання положень конвенції. Її учасники зазначили, що 13 грудня 2006 року Генеральна Асамблея ООН прийняла першу в ХХІ столітті нову конвенцію з прав людини — Конвенцію ООН про права інвалідів, а 30 березня 2007 року її було відкрито для підписання.

Національна асамблея інвалідів України, наголошувалося на засіданні, за підтримки Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів і Представництва ООН в Україні ініціювала «всеукраїнську кампанію з лобіювання підписання та ратифікації Україною Конвенції ООН про права інвалідів, яка, зокрема, складалася з інформування про Конвенцію ООН, підготовки інформаційних матеріалів, проведення громадських слухань, семінарів, «круглих столів», конференцій тощо». Наголошувалось також, що Національна асамблея інвалідів України 13 грудня 2007 року підписала меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з представництвом ООН в Україні. Сторони домовились про співробітництво у сфері захисту прав інвалідів; сприяння їх соціальній інтеграції; підвищення рівня громадської поінформованості про проблеми інвалідів, а також об’єднання зусиль з метою підписання і ратифікації Україною конвенції. Під час конференції зазначалося, що, в рамках виконання цих домовленостей, в 27 регіонах України в 2007 — 2008 роках було ініційовано низку заходів, Конвенцію ООН було перекладено на українську мову, а також надруковано шрифтом Брайля для сліпих громадян. Окрім того, на слуханнях, які проведені в Комітеті Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів «Дотримання прав людей з інвалідністю в Україні» були презентовані результати аналізу законодавства України на відповідність положенням Конвенції ООН про права інвалідів та оприлюднені дані проведеного моніторингу щодо дотримання прав людей з інвалідністю.

На конференції зазначалося, що Національна асамблея інвалідів України спільно з Представництвом ООН в Україні підготувала та надрукувала «Посібник для парламентаріїв по Конвенції ООН про права інвалідів», який розроблено департаментом з економічних і соціальних питань (UN-DESA), Управлінням Верховного Комісара ООН з прав людини (OHCHR) та Міжпарламентським союзом (ІPU). З метою залучення дітей та молоді до інформаційної кампанії проведено молодіжний інтегрований форум та видано збірник «Дітям про Конвенцію ООН про права інвалідів».

Учасники заходу акцентували увагу на тому, що Україна 24 вересня 2008 року у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку підписала Конвенцію ООН про права інвалідів та факультативний протокол до неї. Було також висловлено переконання, що підписання та ратифікація Україною конвенції та факультативного протоколу до неї сприятиме покращенню становища мільйонів громадян з інвалідністю в Україні, підвищить рівень ефективності державної політики по відношенню до цієї категорії громадян.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.