Найбільша у Європі печера Оптимістична знаходиться на Тернопільщині

Ми любимо подорожувати світами, відвідувати тамтешні історичні місця, природні заповідники, милуватися старовинними замками та ландшафтами. Але й на Батьківщині є що подивитися та людям показати, переконують організатори соціально-культурного проекту «Маловідома Україна». Наприклад, не всі українці знають, що меморіальний музей Великої Вітчизняної війни у Києві — скульптурне зображення, яке входить у трійку найвищих у світі.

— Найбільший острів у Європі — Хортиця —знаходиться у Запоріжжі. На території Канівського району розташовані два найбільших яри континенту. А найбільша у Європі і друга у світі печера під назвою Оптимістична знаходиться у Тернопільській області. Ми хочемо довести, що Україна хоча й маловідома, проте унікальна країна Європи, — каже член географічного товариства України, ведучий телевізійної програми «Унікальна Україна» Роман Маленков. Ця програма підтримується проектом «Маловідома Україна», який започаткували Міжнародний фонд національної пам’яті України та ЗАТ «Оболонь». За словами президента фонду Ігоря Юхновського, проект «має допомогти і українцям, і громадянам інших країн зрозуміти державу, в якій нам судилося народитися».

На конкурсі «Відкрий Україну» минулого року «Унікальна Україна» отримала нагороду як найкращий туристський серіал. Дивно, але й досі проектом не зацікавилося Міністерство культури та туризму, яке торік за державний кошт також намагалося рекламувати нашу країну, щоб залучити більше туристів з-за кордону. Та, здається, опікуватися цією проблемою краще виходить у соціально відповідального бізнесу.

— Ми задумали цей проект, щоб розкрити маловідомі сторінки краєзнавства, історії, архітектури нашої країни, — каже голова ради правління «Оболонь» Сергій Блощаневич. — Сьогодні в Україні налічується більш як 130 тисяч пам’яток історії та культурної спадщини, які охороняються державою. Однак, за свідченнями експертів, це ще не повний реєстр культурного надбання, яким володіє Україна. До того ж, на жаль, більшість із них занепадають. Якщо не вдається відразу все реконструювати, то треба хоча б це зберегти. І зробити пам’ятки маловідомої України доступними й цікавими для людей. Кінцевий результат цього соціального проекту — створення путівника України. Його мета — популяризація маловідомих історичних пам’яток. Хочемо привернути увагу суспільства до проблем збереження національного надбання.

У рамках проекту діє інтернет-сторінка «Маловідома Україна». Зареєструвавшись на ній, кожен може стати учасником цієї акції: розповісти про цікаве місце рідного краю, розмістити фотографії. Організатори сподіваються, що проект сприятиме розвитку України як туристичної держави. І переконані: треба навчитися презентувати власну країну.