Фінансова криза — не привід для паніки, а додаткова можливість сильним гравцям закріпитися на ринку. Такий був лейтмотив виступів представників західних компаній під час семінару «Ефективне командне лідерство», що відбувся нещодавно в Києві. Більше того, період дестабілізації дає можливість сильним гравцям довести свою міць, а новачкам проявити лідерські здібності, щоб завоювати позиції й закріпитися на ринку, переконаний засновник і президент громадської організації «Глобальне лідерство» Джесі Джеймс.

Він не бачить великих негативів від світової економічної кризи для мешканців сільських територій: «Моя сім’я живе, можна сказати, в селі, на півдні штату Оклахома — на ранчо розводить худобу. Добре, коли ви займаєтесь такою справою — ніколи не помрете з голоду, у вас завжди буде їжа. Звісно, криза не може не впливати, бо гроші лежать у банку, потрібен кредит для виробництва».

За його словами, в часи кризи люди, які живуть у сільській місцевості, перебувають у вигіднішій, аніж городяни, ситуації. Вони можуть себе прогодувати. Дарма, що їжа простіша — м’ясо, молоко, овочі та хліб, але її достатньо. Є дах над головою. А ситуація виграшна ще й тим, що фермера, приміром, не звільнять з роботи... До речі, під час економічних криз — є така тенденція — з промислових центрів люди у США масово повертаються до землі, їдуть у глибинку, де можна прожити зі свого невеликого господарства, не витрачаючи багато грошей.

В умовах загострення ситуації в фінансовій та банківській сферах в Україні західні бізнесмени радять українцям бути більш уважними, але при цьому не панікувати і не робити необачних кроків.

«Виграє той, хто має терпіння і витримку. Я особисто маю цінні папери та депозити в банках. Коли вони почали знецінюватися, я не піддався паніці, не забрав депозити і не продав облігації. Сьогодні, коли ситуація практично стабілізувалася, зрозуміло, що це було правильне рішення», — розповів спеціаліст з фінансового планування, бухгалтерського та податкового обліку Майкл Белл. Такої само думки Маркус Грем — мовляв, у бізнесі, як і в економіці, підйоми і падіння неминучі.

Головне — адекватно на них реагувати, більш детально прораховувати, але в жодному разі не боятися. «Гроші потрібно інвестувати тоді, коли всі навколо бояться це робити. Вкладати тоді, коли всі вкладають, — немає сенсу», — продовжив тему топ-менеджер юридичної компанії з Мілуокі (штат Вісконсін) Бушнелл Нельсон. За його прогнозами, спад кризи почнеться десь у вересні чи навіть у третьому кварталі 2009 року. А до цього буде відчуватися нестабільність.

Фото автора.