Ранкове засідання 28 жовтня

До порядку денного першими було внесено питання, спрямовані на мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України — президентський та урядовий законопроекти, а також у авторстві народних депутатів — лідера Партії регіонів Віктора Януковича та «нунсівця» Станіслава Аржевітіна. Власний проект постанови Верховної Ради про першочергові заходи щодо мінімізації впливу світової фінансової кризи вніс лідер комуністів Петро Симоненко. Кожна політична сила наполягала на розгляді та ухваленні саме їхнього проекту закону.

Окрім цього, пропонувалося розглянути законопроекти про внесення змін до держбюджету на 2008 рік та інших законодавчих актів щодо протидії фінансовій кризі та фінансування проведення позачергових виборів народних депутатів (проект Ксенії Ляпіної з «НУ—НС»), пропозиції уряду стосовно змін до цьогорічного державного кошторису, законопроекти щодо вдосконалення механізму позачергових виборів та організації діяльності ЦВК у авторстві регіоналки Олени Лукаш та бютівця Сергія Саса, а також нові редакції законів про судоустрій України, про статус суддів у другому читанні та ратифікаційні питання. Щоб визначити черговість розгляду запланованих питань глава парламенту Арсеній Яценюк одразу після відкриття пленарного засідання скликав керівників фракцій на погоджувальну раду.

Бютівці оточили парламентську трибуну, вимагаючи першочергового розгляду урядового проекту закону про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на вітчизняну економіку.

Після погоджувальної ради Арсеній Яценюк повідомив, що депутатам роздано законопроект, підготовлений у секретаріаті Президента, до якого увійшли пропозиції практично всіх фракцій. Цей законопроект внесено на розгляд як невідкладний. Голова Верховної Ради запропонував депутатам розглянути цей документ на засіданнях фракцій, а о 14-й годині провести зустріч лідерів фракцій, глав парламентських комітетів за участю Прем’єр-міністра, Голови НБУ та міністра фінансів. Голова Верховної Ради наголосив: треба, щоб передусім уряд дав відповідь на запитання, що треба робити для подолання фінансової кризи. На думку Арсенія Яценюка, це насамперед стабілізація банківської системи і валютного курсу, що може бути вирішено завдяки прийняттю розробленого законопроекту, а також питання зайнятості населення та економічного виживання. При цьому А. Яценюк зауважив, що вибори — це дуже важливе питання. Але нині треба йти шляхом розгляду пакета законодавчих актів. Головуючий закрив ранкове пленарне засідання до 16-ї години такими словами: «Будемо приймати. Мусимо».