У райцентрі урочисто відкрито цифрову станцію нового типу. Відтак, із 19-ти районних центрів області залишилось всього шість, обладнаних старими аналоговими АТС. І це попри те, що вкладення коштів у сільський та районний телефонний зв’язок є скоріш соціальним, ніж бізнесовим проектом для «Укртелекому». Бо термін окупності такої інвестиції — надто тривалий.

Нова станція має приміщення в кілька разів менше, ніж її аналогова попередниця, якій вже виповнилося 35 років. Інженер електрозв’язку Баштанського вузлу зв’язку Дмитро Славинський радо розповідає, що відтепер лише один чоловік на зміну обслуговуватиме все це непросте господарство. А саме обслуговування перетворилося на приємну, «непильну» роботу за комп’ютером. У минуле відходить копітка праця багатьох людей, які мусили безперервно слідкувати за контактами, що то горіли, то неправильно з’єднувалися.

А для баштанців у минуле відійшли рипіння та шипіння у слухавці та інші «сюрпризи» від старої АТС.

— Ми дуже раді, що люди отримали якісний, «чистий» зв’язок. Тепер приємно говорити по телефону, спілкуватися. Добрий зв’язок — це ще й спокій людей, бо часто-густо людей дратувало: візьмеш слухавку, а там хтось говорить, набираєш номер лікарні, а потрапляєш до пожежних! Поліпшення послуги завжди йде на користь громадян, і відкриття нової станції — значна подія для баштанців, — сказав «Голосу України» голова Баштанської районної ради Михайло Бенюх.

Станція нового типу від вітчизняного виробника включає: АТС для самої Баштанки та селищно-приміський вузол, до якого входять всі сільські станції. І хоча в селах станції не мінялися, якість розмов там також значно поліпшилась.

Цифровий зв’язок — задоволення дороге. Станція в Баштанці обійшлася Миколаївській філії «Укртелекому» у більш як 6 мільйонів 800 тисяч гривень. До того ж найвитратнішою складовою є прокладення волоконно-оптичної лінії. Із 19 районів Миколаївської області лише шість досі користуються старими АТС, утім, до них вже прокладені волоконно-оптичні лінії, а це головне. Директор Миколаївської філії ВАТ «Укртелеком» Олександр Сивак зазначає, що вже ближчим часом ці райони також отримають сучасний зв’язок.

— Сільський зв’язок, на жаль, є збитковим, нерентабельним, але залишати цих людей без послуг зв’язку наше підприємство не може, — розповідає Олександр Миколайович. — Доходи, які підприємство отримує з інших видів зв’язку — міжміського, міського, а також інтернет-послуг, перерозподіляються на обладнання для сучасного цифрового зв’язку у районах області. Це — наш соціальний проект.

Голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Гаркуша, який завітав на відкриття станції, особливий акцент зробив на важливості просування новітніх технологій у районну глибинку. Він зазначив, що актуальне питання сьогодні в районах — забезпечення телефонним зв’язком ветеранів, пенсіонерів, тих категорій населення, які користуються пільгами. А інтернет-зв’язком — школярів, які повинні мати рівні умови для навчання та швидкого отримання інформації із дітьми, наприклад, столиці.

Нова цифрова станція надала баштанцям можливість користування безпарольним інтернетом, крім того, у місті збудовано майданчик для широкосмугового швидкісного інтернету. Саме доходи, отримані з цього виду послуг, дають можливість миколаївському «Укртелекому» здійснювати соціально відповідальну політику.