Виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан повідомив про намір міжнародної фінансової організації надати Україні безпрецедентно високий кредит на 24 місяці у приблизно 16,5 мільярда доларів США. Це, якщо порівняти, половина золотовалютних резервів Нацбанку.

Але, увага. З прес-релізу МВФ випливає, що така потужна кредитна підтримка (800 відсотків української квоти) має бути спрямована на стабілізацію платіжного балансу. Нагадаю, він почав погіршуватися одразу, як виникли серйозні проблеми з припливом валютних надходжень унаслідок кризи ліквідності на міжнародних ринках. За вісім місяців цього року імпорт товарів перевищив експорт на 12,489,1 мільйона гривень. Зменшення валютної виручки від експортерів і виведення гарячого спекулятивного капіталу з внутрішнього ринку дестабілізувало становище на ресурсному та валютному ринках, спричинило різке знецінення гривні. Це змусило Нацбанк вдатися до екстраординарних заходів з «погашення пожежі» за допомогою золотовалютних резервів. Від початку жовтня вони скоротилися з 37,5 мільярда доларів США до 34,3. Проте вочевидь це тільки початок великих витрат.

Рейтингові агентства цього місяця знизили кредитні рейтинги десяткам наших фінансових установ. До кінця року комерційним банкам треба погасити більш як 1 мільярд доларів США кредитів за минулі роки — нібито й небагато, проте нездійсненно, оскільки, по-перше, їм самим не віддають борги клієнти (ті само металурги), а, по-друге, курс долара до гривні сьогодні вже зашкалює за 6 гривень.

Промисловим компаніям до кінця року слід віддати західним кредиторам утричі більше, ніж комбанкам. Це також проблема. «Нафтогаз України», наприклад, бідкається, де узяти 687 мільйонів доларів до кінця цього місяця за спожитий природний газ.

Розуміючи, що банківська система України стоїть перед потребою рекапіталізації, а Нацбанк — перед неординарним зростанням видатків, рейтингове агентство «Standard&Poor’s» знизило довгостроковий суверенний рейтинг нашої країни в іноземній та національній валютах. У коментарі висловлюється думка, що виконанню антикризової програми уряду і програми МВФ неабияк посприяв би політичний консенсус. А хто заперечує?! Поза тим рада директорів МВФ ще проаналізує нашу антикризову програму, а вже потім вирішить, чи давати дешеві гроші. Зранку — стільці, увечері — гроші.