Актовий зал Сумського державного університету (СумДУ) був переповнений як ніколи. Студенти, викладачі, представники влади та громадських організацій з усієї країни зібралися на святкування 60-річчя одного з провідних навчальних закладів.

Свою історію університет відлічує з 1948 року, з організації в Сумах навчально-консультаційного пункту Московського заочного інституту металопромисловості. Подальші 45 років університет мав загальнотехнічне спрямування, і лише в 1993-му змінив свій напрям з політехнічного інституту у бік Сумського державного університету — навчального закладу класичного типу з розгалуженою структурою. За 60 років існування університету путівку в життя в ньому отримали більш як 30 тисяч спеціалістів.

Сьогодні у стінах вузу, очолюваного професором Анатолієм Васильєвим, плідно працюють відомі на весь світ наукові школи, здійснюється підготовка більше 22 тисяч вітчизняних та іноземних студентів з Африки, Азії, Латинської Америки за 55 спеціальностями на 15 факультетах — механіка, електроніка, журналістика, матеріалознавство, медицина, правознавство, екологія, менеджмент...

Славу та гордість університету передусім становлять студенти та випускники. Так, торік СумДУ вийшов на третє місце серед вишів України за кількістю переможців всеукраїнських студентських олімпіад — 26 та конкурсу наукових робіт — 38. Того самого 2007 року Сумський державний університет визнано як «Вищий навчальний заклад з міжнародною кваліфікацією». Окрім цього, СумДУ — лауреат рейтингів «Софія Київська» та «Золота фортуна».

В основі світових здобутків університету — сумлінна праця всього викладацького складу, серед якого нині близько 2,5 тисячі викладачів, 60 докторів наук і професорів, понад 400 кандидатів наук і доцентів на 58 кафедрах.

Сьогодні в портфелі СумДУ — десятки економічних угод із зарубіжними вищими навчальними закладами більше 30 країн. Колектив університету пишається бібліотечним фондом, який налічує понад три мільйони примірників на паперових та електронних носіях, забезпечує високу якість підготовки фахівців за різними напрямами, що підтверджується високим попитом на випускників університету в усіх царинах української економіки. Навчальні плани передбачають обов’язкове використання сучасних інформаційних і телекомунікаційних технологій, наскрізну підготовку з іноземних мов, комп’ютерну, гуманітарну, конструкторську, математичну підготовку.

Університет повною мірою реалізує принципи Болонської хартії європейських університетів, у тому числі організацію процесу за кредитно-модульною системою.

Активно функціонують заочна форма навчання, факультет перепідготовки фахівців, підготовка за програмою офіцерів запасу на кафедрі військової підготовки.

Студенти, які виявили нахил до наукової діяльності, мають змогу вступити до аспірантури з 25 спеціальностей та докторантури, представленої дев’ятьма кваліфікаційними напрямами.

Двері сумської регіональної установи відкриті і для учнів середніх шкіл. До складу навчально-науково-виробничого комплексу входять близько сорока шкіл та гімназій Сумської та інших областей України.

«Зробив діло — гуляй сміло» — цей вислів саме про наших студентів. Поза навчанням вони мають змогу розвивати та вдосконалювати свої здібності у гуртках художньої творчості та клубах за інтересами. Це вокальні, інструментальні, джазові ансамблі, рок-гурти, танцювальні колективи, літературно-творча майстерня. Школа КВН, до якої входять дві збірні університету, виборювала призові місця на численних престижних фестивалях та турнірах КВН і в Україні, і за її межами. В університеті виховано цілу плеяду майстрів та кандидатів у майстри спорту, рекордсменів та призерів чемпіонатів світу.

Ми пройшли лише декілька славних стежок шістдесятирічної діяльності Сумського державного університету. Залишається багато приємного, та, на жаль, не сказаного. Наше кредо — не зупинятися на досягнутому. Щиро віримо, що попереду в СумДу — велике і світле майбутнє.

Наталія БУРЛАКА,студентка СумДУ.

Фото автора.