Переговорний процес стосовно визволення екіпажу судна «Фаїна» вийшов на завершальну стадію. Про це під час прес-конференції повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

Омбудсмен України провела багато зустрічей з посадовцями Кенії, серед яких — спікер парламенту, міністр оборони і начальник генерального штабу, а також з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Кенії Майклом Ранебергером, координатором програм розвитку ООН в Кенії Еніасом Чумою, представником Верховного комісара ООН з питань біженців із Сомалі Гільєрмо Беттокі.

Вона зазначила, що за результатами переговорів позитивно вирішено питання постачання на судно продуктів харчування, зокрема, олії, цукру, сухого молока і макаронів, а також питної води, оскільки щось інше придбати в тій частині Сомалі неможливо.

Окрім того, Ніна Карпачова розповіла, що нині існує велика вірогідність силового визволення моряків з судна «Фaїна».

«На переговорах у Кенії це прозвучало двічі. Високопоставлені кенійські представники влади не виключають, що в критичній ситуації може бути використаний силовий варіант. Але я докладу всіх зусиль, щоб він не був використаний ані щодо судна «Фаїнa», ані щодо Сомалі. Якщо цей варіант буде використаний, екологічна катастрофа в акваторії Сомалі неминуча. Більше того, це загрожує не тільки цьому регіону, а й усій Африці», — наголосила вона.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини зазначила, що в парламенті Кенії створено спеціальну комісію, яка розслідуватиме обставини захоплення судна «Фаїна», з’ясовуватиме статус вантажу на судні та його кінцевий пункт призначення. За її словами, комісію очолює голова парламентського комітету з питань оборони і закордонних справ Адан Кейнон.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.