Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Ігор Шаров звернувся до Президента України Віктора Ющенка із депутатським запитом. У ньому пропонується винести на розгляд Ради національної безпеки і оборони питання про стан житлово-комунального господарства і формування тарифів на житлово-комунальні послуги.

Парламентарій звернув увагу на те, що політична криза в Україні відсунула на задній план багато нагальних проблем. Серед них — стан підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2008—2009 років.

«Майже щоденно з регіонів надходять повідомлення про вибухи побутового газу в будинках, пожежі, спричинені пристроями для обігріву приміщень, — зауважує І. Шаров. — Ця тривожна інформація звучить на тлі мовчання структур виконавчої влади щодо того, чи достатньо накопичено енергоресурсів для забезпечення опалювального сезону, зокрема, палива на електростанціях, закачано газу у сховища. Який стан готовності котелень, тепломереж, яких запобіжних заходів вжито для запобігання техногенним катастрофам, подібним до тих, що мали місце в Алчевську та Олександрії. Адже не секрет, що зношеність основних фондів суб’єктів господарювання житлово-комунального господарства досягла критичної межі і ставить під сумнів безпечне функціонування галузі».

Депутат також висловив стурбованість постійним зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги. «Натомість, якість цих послуг далека від бажаного, більш того — послуги можуть надаватись зі значними перебоями, а відповідальності ніякої, бо житлово-комунальні підприємства — монополісти, — наголосив І. Шаров. — Громадяни стурбовані, чи будуть збережені соціальні гарантії для осіб, які мають пільги на сплату житлово-комунальних послуг, а також збільшено житлові субсидії для малозабезпечених громадян».

Парламентарій зауважив, що рішенням РНБО два роки тому стан ЖКГ в Україні було визнано таким, що становить небезпеку для життєдіяльності громадян та суспільства, а також сталого функціонування господарського комплексу. Попереднім рішенням РНБО було намічено низку заходів, спрямованих на поліпшення ситуації у галузі, однак позитивних зрушень не досягнуто.