Національна комісія України з регулювання електроенергетики (НКРЕ) прийняла рішення підвищити на 35 відсотків тарифи на газ для населення з 1 грудня. А споживачі безпосередньо почнуть сплачувати за новими тарифами з 1 січня наступного року, повідомив голова НКРЕ Валерій Кальченко.

Відповідно до нових затверджених НКРЕ тарифів, роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення, складаються за чотирма категоріями споживачів. Споживачі, які використовують не більше 2,5 тис. кубометрів газу на рік, платитимуть 495 грн. за 1 тис. кубометрів; друга категорія споживачів, за умови споживання не більше 6 тис. кубометрів природного газу на рік, в середньому сплачуватиме 737 грн. за 1 тис. кубів; третя категорія, якщо обсяг споживання нею природного газу не перевищуватиме 12 тис. кубометрів на рік, сплачуватиме 1502 грн. за 1 тис. кубометрів; четверта категорія споживачів, обсяги споживання природного газу якою перевищуватимуть 12 тис. кубометрів на рік, сплачуватиме за 1 тис. кубометрів 1794 грн.

Безперечно, подорожчання газу істотно вплине на рівень життя українців. Так, сьогодні ті громадяни, які опалюють власні будинки котлами, сплачують за «блакитний вогник» від 200 (у теплу пору року) до 300 (взимку) гривень за місяць. Тепер ціна зросте в середньому на 80 гривень. Тож можна передбачити, що для значної частини населення зима буде справді холодною. Це стосуватиметься і пенсіонерів. Незважаючи навіть на те, що більшість із них платить лише 50 відсотків вартості газу. Тепер близько 150 грн. доведеться віддати тільки за газ — при пенсії 600—800 гривень.