Саме тому останні академічні читання в Академії правових наук України були присвячені проблемі реформування кримінальної юстиції. Зокрема, обговорювалися теоретичні проблеми сучасного стану системи кримінальної юстиції, проблеми розвитку національної правової системи та вдосконалення кримінального законодавства.

Необхідність проведення академічних читань віце-президент Академії правових наук України, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко пояснив тим, що подібна форма спілкування членів академії, гострі дискусії навколо найактуальніших проблем розвитку держави та права є досить цінними для суспільства. Обговорення теоретичних та практичних проблем розвитку національної правової системи та вдосконалення законодавства сприяють подоланню прогалин у сфері правового регулювання суспільних відносин.

Київський регіональний центр АПрН України видає збірник доповідей, представлених на академічних читаннях, що сприятиме інформуванню спільноти про найактуальніші проблеми розбудови української держави та правової науки, а також ознайомленню з науковими роботами провідних вітчизняних членів-юристів.