Якщо їхати до знаменитого урочища Холодний Яр та до Мотронинського монастиря через Мельники — одразу за медведівським поворотом, праворуч, мандрівникові потрапить на очі ошатний білостінний будинок з садом поперед вікнами. На зелених воротах просторого подвір’я — акуратна табличка з написом, що тут можна придбати мед і забрус.

— Багато хто з подорожуючих запитує нас, що таке забрус, — розповідає колишній інженер і потомственний бджоляр Юрій Денисович. — Я пояснюю так: це «харчі», котрі бджілки залишають собі в сотах на зиму. Мед у вощині надзвичайно цінний. Він має особливий лікувальний ефект: легко впорається з простудою, нежитем, кашлем.

— Забрус у ці холодні осінні дні обов’язково потрібно давати дітям, — додає Надія Григорівна, педагог за освітою і за покликом серця. — Якби моя воля, я заборонила б малечі жувати синтетичні, з додаванням цукру і ще невідомо чого, жуйки.

Надія Григорівна і Юрій Денисович, як справжні холодноярці, великі патріоти і шанувальники української історії. Жодна подія у Медведівці чи Мельниках: вшанування пам’яті останніх захисників Української Народної Республіки чи спортивно-краєзнавче дитяче свято «Холодноярські ігри» не відбувається без їх участі.

На знімку: подружжя Зубенків.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.