Ранкове засідання 24 жовтня

О 10-й годині заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко повідомив, що початок засідання переноситься на пізніший час, у зв’язку з консультаціями, які тривають у Президента. Утім, сесійне засідання не могло б розпочатися і у зв’язку з продовженням блокування трибуни з боку фракції БЮТ. Як зазначив під час брифінгу голова фракції БЮТ Іван Кириленко, ця політична сила і надалі вимагатиме спочатку ухвалити закон про антикризові заходи і лише після цього перейти до виборчого питання. А якщо такий підхід не влаштовує, то, за його словами, нехай нова більшість у складі 234 народних депутатів легалізує свій уряд та бере на себе відповідальність за ситуацію в Україні.

Лідер однойменного блоку Володимир Литвин, у свою чергу, виголосив перед журналістами заяву, в якій міститься заклик до Президента та до всіх політичних сил усвідомити, що абсолютно неприйнятно ухвалювати та реалізовувати антикризові заходи і водночас проводити позачергові вибори. На його думку, протягом вихідних потрібно провести консультації та порадитися з людьми, а вже наступного тижня, відклавши всі розмови про дочасні вибори, ухвалити антикризові заходи. А якщо протягом наступного тижня антикризову програму так і не буде ухвалено, то, на думку В. Литвина, політичні сили мають ухвалити спільне рішення про дочасні парламентські вибори.

Після цього відбувся брифінг Ганни Герман (Партія регіонів), яка повідомила, що «БЮТ не тільки зламав своє слово та не дає розпочати роботу парламенту, а й зробив спробу зламати систему голосування «Рада», щоб Верховна Рада не змога проголосувати жодного рішення». Одним з таких необхідних рішень вона вважає запропоновану Партією регіонів антикризову програму, оскільки сьогодні люди занепокоєні з приводу неможливості отримати свої депозити, а також тим, що уряд пропонує без суду відбирати майно боржників за кредитами. «По суті, антикризова програма БЮТ — це програма, щоб добре було багатим», — сказала Ганна Герман та додала, що ця політична сила турбується лише про те, «щоб залишити Юлію Тимошенко на посаді». Пізніше заява Г. Герман про спроби заблокувати систему «Рада» знайшла своє підтвердження. Як зазначив прес-секретар Голови Верховної Ради Андрій Жигулін, із 46 пультів системи голосування фахівці витягли фольгу, скріпки та п’ятикопійчані монети.

Сторонні предмети було знайдено у частині пультів фракції Партії регіонів і «Нашої України».

Сесійне засідання розпочалося лише о 13-й годині. Проте тривало недовго. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк констатував, що, на жаль, роботу парламенту відновили лише для того, щоб його заблокувати. До того ж було зроблено спробу заблокувати систему голосування. Коментуючи підсумки засідання погоджувальної ради, А. Яценюк зазначив, що у Верховній Раді зареєстровано шість антикризових законопроектів та що урядовий законопроект не має належного вотуму довіри народних депутатів. Проте так само не мають вотуму довіри і решта п’ять законопроектів. Саме тому глава парламенту підписав розпорядження про створення робочої групи, яка до понеділка має звести всі шість законопроектів в один. Ураховуючи це, Верховна Рада проголосувала за внесення змін до календарного плану задля того, щоб наступний тиждень був пленарний та щоб народні депутати змогли ухвалити антикризовий закон. Таке рішення підтримали 368 народних депутатів.

Головуючий привітав із днем народження народного депутата Миколу Кравченка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.