Днями відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провів заступник голови комісії Андрій Магера.

На ньому було внесено окремі зміни до штатного розпису Центральної виборчої комісії на 2008 рік, затвердженого постановою ЦВК від 22 лютого 2008 року №7 стосовно посадових окладів працівників управління господарського та матеріально-технічного забезпечення комісії й автогосподарства ЦВК.

Крім того, в ході наради, яка передувала засіданню, члени комісії висловили глибоку стурбованість тією обставиною, що досі не вирішено питання фінансування позачергових виборів 138 місцевих голів, які мають відбутись 30 листопада 2008 року.

Як відомо, Центральна виборча комісія вже порушувала це питання, надавши у вересні Міністерству фінансів України пропозиції щодо видатків, необхідних для проведення цих виборів. А 17 жовтня ЦВК звернулася до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо вирішення цієї проблеми, оскільки необхідних кроків для фінансування підготовки і проведення відповідних виборів не було зроблено. Однак реакції на надісланий документ поки що немає. Водночас до комісії щодня надходять численні звернення (як усні, телефонні, так і письмові) з регіонів, у яких 30 листопада мають відбутись вибори. Заявники констатують, що відсутність коштів не дає можливості організовувати основні виборчі процедури.

Тож Центральна виборча комісія вкотре привертає увагу відповідних організацій та установ до необхідності невідкладно вжити заходів для забезпечення фінансування місцевих виборів 30 листопада 2008 року. Інакше їх проведення опиниться під загрозою зриву, повідомляє відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату комісії.

У коментарі спеціально для «Голосу України» заступник голови ЦВК Андрій Магера, зокрема, заявив:

— ЦВК не здійснює контроль за правильним витрачанням коштів на проведення місцевих виборів — це стосується зовсім інших органів. Для нас важливо, щоб виборці мали можливість реалізувати своє право голосу. У тому числі такий варіант, як пропонує Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович. Коли кошти на вибори виділяються з місцевих бюджетів, міг би бути нормальним з огляду на те, якби Верховна Рада згодом ці кошти компенсувала. Як варіант це можливо, але ще раз наголошую, що ЦВК не покликана здійснювати такого контролю. Законодавчо на сьогодні існує такий механізм — кошти на проведення виборів передаються з Держбюджету ЦВК, а комісія уже у вигляді субвенцій передає їх безпосередньо на місцеві територіальні виборчі комісії.