В Україні триває операція «Урок», у рамках якої співробітники міліції виявляють школярів, які без поважних причин не відвідують заняття.

Теплі осінні місяці деякі дітлахи вважають продовженням тривалих літніх канікул. Ну, як встояти перед спокусою погратися на вулиці, тим паче, якщо батьки впевнені, що їхнє улюблене чадо «гризе граніт науки» і перебуває під пильною увагою вчителів.

— Щоб підліток не став на стежку правопорушень, міліція й проводить заходи з виявлення й повернення недбайливих за шкільні парти, — каже заступник начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВСУ в Луганській області майор Андрій Динько.

З початку навчального року його підлеглі перевірили понад двадцять тисяч неповнолітніх. Більш як вісімдесят з них не приступили до занять. Із 213 затриманих підлітків — 57 скоїли злочини різного ступеня тяжкості.

Лише за місяць 188 прогульників повернули батькам, 19 — розподілені в притулки.

— А якщо ці 188 родин, — каже Андрій Анатолійович, — серйозно займалися б вихованням своїх чад, то рівень злочинності значно знизився б! Адже іноді навіть незначна участь може запобігти необдуманому вчинку.

Луганська область.