Щорічно армія вчителів, вихователів дитсадків та обслуговуючий персонал проходять медичний огляд. Ви чули, щоб «оглядачі» виявили професійне захворювання? Вочевидь, маємо черговий бюрократичний захід чиновників за кошти платників податків. Лікарям невигідно знаходити хворих серед освітян, тому обстеження часто-густо проводять формально. Пройдіться зі мною медичними кабінетами, переконайтесь у дрімучій фальші.

Дантист у ліпшому разі попросить відкрити рота, щоб засвідчити, що у вас ще є зуби. Але мені не пощастило. Лікар навіть не посадив у крісло, але у моїй медичній книжечці вивів дату прийому і брехливе «санована». А якщо у мене вставна щелепа?

Наступний спеціаліст чекає нас у лоркабінеті. Ми просидимо більше години, доки сестричка, з’явившись перед знесиленими педагогами, не збере медичні книжечки. Через дві хвилини у них стоятиме запис «здоровий» із підписом та печаткою лікаря. І кого турбують ваші проблеми із голосовими зв’язками чи слухом? Їм байдуже.

Черговий візит до терапевта (якщо у вас немає знайомих лаборантів) для того, щоб офіційно отримати направлення на лабораторні дослідження. Платите дві гривні й отримуєте результат аналізу.

Тепер можна зайти до рентгенолога. Вкладіть у медичну книжку дві гривні і з’являться потрібні штампи.

Цей лікар надзвичайно потрібний для всіх педагогів-жінок — гінеколог. У цьому кабінеті працюють чесно.

Ідемо в райбаклабораторію. Тут вам за гроші ніхто нічого не поставить. Тут ще треба домовлятися, щоб аналізи зробили...

Залишилось відвідати профмедпункт, до якого прикріплено вашу школу територіально, з медичною книжкою та всіма результатами аналізів, здати кров на реакцію Вассермана та дочекатись печатки на документі. Усе! Муки заради галочки закінчилися! А тепер вирушайте до офтальмолога (у проходженні медогляду він не передбачений), щоб перевірити свій зір, який псується через щоденне неймовірне напруження очей.

Вас не один день турбує біль у грудях ліворуч? Ну, звичайно, ви переживали за своїх учнів: як вони напишуть контрольну роботу; у Петрика Петренка виник конфлікт з Ніною Іванівною; ви не здали вчасно звіт про молоко і отримали на горіхи від адміністрації; у власної доньки у щоденнику побачили двійку з хімії; чоловік не захотів вислухати... Та чиновники чомусь про «мотор» забули. Тому йдете до кардіолога, де вам зроблять кардіограму. До речі, довідаєтесь про ідіотське рішення чиновників: хвороби серця у вчителів — не професійні захворювання.

Учительська робота не є і нервовою! І виразка шлунка не загрожує. Інакше, чому в списку спеціалістів, у яких треба пройти медогляд, немає невропатолога та гастроентеролога?

Ну а тепер, шановний читачу, скажіть, для чого стільки часу вчителі гаять на обстеження? Що воно їм дало, якщо після його «успішного» завершення вони поїхали до інших лікарів?

...На мою думку, слід відкрити міську поліклініку, а при ній і лікарню для педагогів міста, як у студентів і науковців (була і у водіїв). Це розв’яже дюжину проблем — згаданих і тих, що залишились за «кадром» медогляду.

Ви згодні, шановні колеги?

Київ.