Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 22 жовтня.

Група А. «Бордо» (Франція) — ЧФР (Румунія). 1:0. «Челсі» (Англія) — «Рома» (Італія). 1:0. «Челсі» — 7 очок, ЧФР — 4, «Рома», «Бордо» — по 3.

Група В. «Інтер» (Італія) — «Анортосіс» (Кіпр). 1:0. «Панатінаїкос» (Греція) — «Вердер» (Німеччина). 2:2. «Інтер» — 7, «Анортосіс» — 4, «Вердер» — 3, «Панатінаїкос» — 0.

Група С. «Базель» (Швейцарія) — «Барселона» (Іспанія). 0:5 (Мессі, 4, Бускетс, 15, Кркич, 22, 46, Гаві, 48).

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Спортинг» (Португалія, Лісабон). 0:1. Гол: Лієдсон, 76.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Гюбшман (Гай, 83), Дуляй, Жадсон (Вілліан, 72), Фернандіньо, Брандао, Морено (Гладкий, 72).

Тренер — Мірча Луческу.

«Спортинг»: Руї Патрішіу, Абель, Андерсон Полга, Тонел, Мігель Велозу, Рошембак, Моутіньо, Ізмайлов (Грімі, 74), Романьолі (Перейрінья, 68), Дерлей (Поштига, 88), Лієдсон.

Тренер — Паулу Бенту.

Попереджено: Срну, 82, Руї Патрішіу, 85.

Арбітр — Герберт Фандель (Німеччина).

Донецьк. РСК «Олімпійський». 25 000 глядачів. 6 градусів.

Група D. «Атлетико» (Іспанія) — «Ліверпуль» (Англія). 1:1. ПСВ (Нідерланди) — «Марсель». 2:0. «Ліверпуль», «Атлетіко» — по 7, ПСВ — 3, «Марсель» — 0.

Ніхто не заперечить, що «Шахтар» мав перевагу над суперником, створив чимало моментів для взяття воріт зелено-білих. Але далася взнаки хронічна хвороба «гірників» — неспроможність реалізовувати ті нагоди. Ну, а заяву Луческу, що в поразці, мовляв, винні гравці збірної України, інакше як маячнею не назвеш...

А от гості виявили якості, притаманні справжнім професіоналам: активно опиралися, терпіли і чекали отого єдиного, вирішального моменту. Характерно, що у ситуації, коли «Спортинг» забив переможного м’яча, троє його футболістів переграли шістьох(!) опонентів (у тому числі і воротаря).

Либонь, не варто говорити про те, яке турнірне значення для нашого чемпіона мав цей поєдинок. У донеччан був чудовий шанс захопити «плацдарм» для виходу до 1/8 фіналу, бо вони зустрічалися з безпосереднім конкурентом за вихід з групи. Адже «Барселона» — незаперечний лідер, «Базель» — явний аутсайдер. Однак цей шанс, на жаль, змарновано.

Звичайно, за два тижні в Лісабоні (4 листопада) може статися так, що «Шахтар» виграє. Адже за класом він не поступається суперникові. Можливо, в чомусь і переважає його. Але в команді наявний синдром неспроможності реалізовувати власні можливості. Не дарма й у чемпіонаті країни «Шахтар» має сумні показники.

Розмови про зміну тренера в «Шахтарі» почалися не сьогодні. Але тепер вони дістали неабияке посилення. Подейкують, що пан Луческу вже знайшов собі запасний «аеродром». Тож навіщо мучити себе і робити вигляд, що нічого не відбувається? В усякому разі вболівальники «Шахтаря», схоже, на компроміси не налаштовані. Вони вимагають рішучих дій керівництва клубу, підштовхуючи його до якнайшвидшого хірургічного втручання, гостро відчуваючи, що можна прогавити момент для початку активного лікування...