Удосконалять антикорупційні закони

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому три антикорупційні законопроекти.

Законопроектами про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення (реєстр. №0875), про засади запобігання та протидії корупції (реєстр. №0876) та про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень (реєстр. №0877) пропонується, зокрема, вдосконалити чинне законодавство про притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності осіб за вчинення корупційних діянь. Вони містять положення про запобігання, виявлення та припинення корупції в публічній і приватній сферах, відшкодування заподіяної корупційними правопорушеннями шкоди, поновлення прав та законних інтересів фізичних, юридичних осіб і держави. Передбачена також відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень та визначено порядок притягнення їх до відповідальності тощо.

Як повідомив голова комітету Ігор Калєтнік, під час підготовки документів до другого читання було враховано рекомендації комітетських слухань на тему: «Антикорупційна політика і практика: проблеми законодавчого забезпечення», а також положення Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти корупції, Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності, Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією та Додаткового протоколу до цієї конвенції, Цивільної конвенції про боротьбу з корупцією тощо.

Відсутність коштів унеможливлює проведення позачергових місцевих виборів

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув перебіг підготовки та проведення позачергових виборів сільських, селищних та міських голів.

Розглянувши лист Центральної виборчої комісії, звернення Мукачівської, Кремінської та Феодосійської міських територіальних виборчих комісій, в яких наголошується «на неможливості проведення позачергових виборів сільських, селищних та міських голів, призначених на 30 листопада 2008 року», народні депутати дійшли висновку, що відсутність коштів унеможливлює підготовку та проведення призначених парламентом позачергових місцевих виборів у 138 територіальних виборчих округах.

Під час засідання увага також зверталася на те, що для забезпечення фінансування підготовки та проведення місцевих виборів Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроект про зміни до державного бюджету на 2008 рік (реєстр. №2713), яким передбачено збільшення обсягу видатків на 25,3 млн. гривень. Однак цей законопроект досі не розглянуто.

За розрахунками ЦВК, обсяг видатків на проведення виборів 30 листопада становитиме 6,8 млн. гривень. Крім того, існує заборгованість на підготовку та проведення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови. Отже, загалом потрібно виділити з держбюджету 14,4 млн. гривень. Тож народні депутати ухвалили рішення звернутися до бюджетного комітету з проханням терміново розглянути зміни до державного бюджету на 2008 рік та зміни до деяких законодавчих актів.

За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради України.