Ранкове засідання 23 жовтня

Учора в сесійній залі зареєструвалися 434 народні депутати. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив засідання відкритим «не тільки в сенсі роботи, а й у сенсі розблокування парламенту». Щоправда, висловив сумнів, чи надовго це. Арсеній Яценюк поінформував, що урядовий законопроект про подолання наслідків економічної кризи був переданий у Верховну Раду в середу о 21.15. Тож у профільні комітети документ потрапив лише вранці.

Глава парламенту також повідомив, що під час зустрічі керівників фракцій з Прем’єр-міністром обговорювалося, як саме розглядати цей законопроект та інші. Щоб сформувати розклад засідання Арсеній Яценюк запросив політичних лідерів на нараду.

— На порядку денному вирішення й економічної, й політичної кризи, — наголосив Голова Верховної Ради. — І вирішувати одне без іншого навряд чи можливо. Це означатиме нерезультативність прийняття жодного з рішень.

Він оголосив годинну перерву на погоджувальну раду. Водночас повідомив, що запропонований на розгляд парламенту урядовий антикризовий законопроект складається майже із трьох десятків сторінок. У зв’язку з тим, що комітетам потрібен час для ознайомлення з текстом, Арсеній Яценюк припустив, що парламент зможе розпочати повноцінно працювати не раніше 16.00. Після цього він оголосив перерву.

За цей час депутати від фракції БЮТ заблокували трибуну і президію Верховної Ради. Близько 12-ї години заблоковані кріслом двері, через які заходить Голова Верховної Ради, відкрили. І до президії зайшов заступник парламентського глави Микола Томенко. Він повідомив, що комітети розглядають закони про внесення змін до державного бюджету та про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України. Тож почати розгляд їх та низки інших документів народні обранці зможуть під час вечірнього засідання. На цьому ранкове засідання він оголосив закритим.

На знімку: Наталія Королевська, Юрій Мірошніченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.