КРУ: Регіональне управління «Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву» у Чернівецькій області вчинило фінансових порушень майже на два з половиною мільйона гривень.

Ревізією встановлено, що станом на 1 січня 2006 року у регіональному управлінні фонду (директор — Д. Шульга) було зареєстровано 981 молоду сім’ю та одиноких молодих громадян, які потребували поліпшення житлових умов і мали право на отримання пільгового кредиту. До лютого 2008 року за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів надано кредитів 30 молодим особам та сім’ям цієї категорії на загальну суму 5 мільйонів 492 з половиною тисячі. Всього упродовж 2006—2007 років позичальники фонду отримали 25 квартир у восьми новоспоруджених будинках, трьом позичальникам квартири придбали на вторинному ринку. Проте значна частина молодих родин не змогла вчасно вселитися у житло через те, що підрядники, які змінювали архітектурні рішення, добудовували мансардні приміщення тощо, загрузли у судах. Також під час ревізії, констатує начальник Чернівецького управління КРУ М. Марич, окремі працівники суб’єктів господарювання, з якими регіональне управління мало в ревізійному періоді правові відносини, не допускали працівників КРУ області до проведення зустрічних перевірок і чинили опір під час виконання останніми службових обов’язків.

КРУ встановлено отримання п’ятьма позичальниками регіонального управління квартир значно меншої площі, ніж зазначено в кредитних та інвестиційних договорах, внаслідок чого переплачено кредитні та приватні кошти одному із забудовників.

Під час перевірки встановлено, що регіональне управління «Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву», яким керує Д. Шульга, приймало недостовірні довідки про склад сім’ї, майновий стан і необхідність покращення житлових умов тощо. У результаті бюджетні кошти отримали молоді сім’ї, які не мали на те підстав. У документах перевірки КРУ переважають прізвища дітей відомих в області людей. Наразі у голові черги на отримання пільгового кредиту перебувають семеро громадян, які не надали жодних даних про необхідність поліпшення своїх житлових умов і не мають права на пільгове кредитування.

Нещодавно матеріали ревізії передано до прокуратури області, та, в свою чергу, переадресувала їх у прокуратуру одного з районів, але «віз» і досі з місця не зрушив, констатує М. Марич.

«На сесіях Чернівецької обласної ради, — каже її голова Іван Шилепницький, — двічі порушувалося питання щодо цих зловживань і визнавалася незадовільною робота директора Чернівецького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Д. Шульги. Своє звернення до центрального правління цієї фінансової установи та Міністерства з питань сім’ї, молоді та спорту України щодо перебування його на посаді директора Чернівецького регіонального управління, на виконання рішення сесії обласної ради, надсилала й державна адміністрація, але належного реагування досі немає», — підсумовує голова обласної ради.

Обласною радою було утворено депутатську комісію для перевірки діяльності згаданої структури та підрядних будівельних організацій, проте депутатів не пустили на поріг і жодних документів їм не надали.

Тим часом пільгові молодіжні кредити продовжують бути у Чернівцях лазівкою для отримання житла молодими сім’ями, які жодного права на це не мають. Проте мають батьків, наближених до керівництва структури і влади, часто небідних людей. А ті, хто має право на допомогу держави — а це одинокі матері та молоді незаможні родини, — зазвичай залишаються за бортом.

Чернівецька область.